Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed u Zagrebu

Popijač i Kalmeta na pregovorima s radnicima splitske Željezare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač i ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta stigli su oko 17,30 sati na pregovore s radnicima splitske Željezare, koji prosvjeduju pred zagrebačkom katedralom.

Popijač, Kalmeta, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ruđer Friganović i predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Vedran Duvnjak na pregovorima su s predstavnicima radnika Željezare u jednom gornjogradskom restoranu. Oko 150 radnika Željezare došlo je danas u Zagreb tražiti nastavak proizvodnje u Željezari bez otvaranja stečaja.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Andrej Plenković odlazi iz Banskih dvora nakon sastanka s DP-om Iz minute u minutu Završio sastanak DP-a i HDZ-a u Banskim dvorima: Razgovarali dva sata, evo što je dogovoreno

Radnici su prethodno tražili razgovor s premijerkom Jadrankom Kosor i mjerodavnim ministrima, te odbijali razgovor s predsjednikom HFP-a Vedranom Duvnjakom tvrdeći da mu ne vjeruju jer ih je, kako su rekli, obmanuo rekavši da će naplatiti korporativna jamstva, a oni tvrde da su ta jamstva nenaplativa.

>> Radnici Željezare traže sastanak s premijerkom Kosor

HFP je danas poslijepodne priopćio da je pozvao poljski Zlomrex da u roku od osam dana plati korporativna jamstva za Željezaru Split u iznosu od 87 milijuna kuna. 'Ukoliko Zlomrex ne izvrši plaćanje ili ne prihvati i sklopi sporazumni raskid ugovora, HFP će sukladno ugovoru pokrenuti postupak prisilne naplate korporativnih jamstava', naveli su iz HFP-a.

Podsjećaju da je HFP 12. listopada dostavio Zlomrexu pisani prijedlog sporazumnog raskida ugovora, a 'koji pod određenim uvjetima predviđa prijenos dionica društva Željezare Split u vlasništvo HFP-a', ali da se Zlomrex do roka (20. listopada) nije očitovao o tom prijedlogu.

Zlomrex je pak danas priopćio kako ozbiljno razmatra ponudu HFP-a za razrješenje vlasničkih odnosa u Željezari Split i da mu treba još nekoliko dodatnih dana kako bi iznio konačni stav o toj ponudi. Zlomrex je najavio da će moći svoj odgovor dostaviti tek krajem sljedećeg tjedna. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene