448317
448317
448317
448317
448317

Evo kako se stranke odnose prema ekonomskim slobodama

  • , 29.08.2016., 12:01
  • Autor:
  • komentara

Centar za javne politike i ekonomske analize te Lipa – udruga poreznih obveznika poslali su poziv političkim opcijama da ispune Politički kompas kako bi kako bi provjerili njihova stajališta u vezi ekonomskih sloboda.

 
 
 
 
POLITIČKI KOMPAS Ocjene stranaka prema ekonomskim slobodama (Foto:Davor Javorovic/Ivo Cagalj/Dusko Marusic/Ivica Galovic/PIXSELL)
POLITIČKI KOMPAS Ocjene stranaka prema ekonomskim slobodama (Foto:Davor Javorovic/Ivo Cagalj/Dusko Marusic/Ivica Galovic/PIXSELL)

Sve političke opcije mogle su ocijeniti svoje stavove, a potom su CEA i Lipa provjerile sukladnost dostavljenih odgovora političkih opcija u odnosu na programe i stavove kao i iskustva vladanja, ne samo za opcije koje nisu dostavile odgovore, već i za sve ostale opcije. Političke opcije su grupirane ovisno o tome je li im program pojedinačni ili koalicijski.

POLITIČKI KOMPAS ocjenjuje političke opcije od 1 do 2. Tim redoslijedom su prema skoru i poredane. Ocjena 1 predstavlja pozitivan stav politike prema ekonomskoj slobodi, a 2 znači sklonost državnim intervencijama u ekonomske slobode. 1,5 je stav koji govori o srednjem ili umjerenijem rješenju.

U objavljenom izvješću napominju kako su odgovore dostavili Pametno, HKS, BM365 i Most, dok od većih stranaka i koalicija na predstojećim parlamentarnim izborima HDZ i SDP, odnosno Narodna koalicija nisu dostavile odgovore. No Centar za javne politike i ekonomske analize te Lipa izradili su usporedbu Ii za ove političke opcije na temelju njihovih programa i stavova.

Najbolje je ocijenjena stranka Pametno, koja je dobila 1,1 bod, slijede HKS s ocjenom 1,2, te Most 1,5. HDZ je ocijenjen sa 1,6, dok je stranka Bandić Milan 365 dobila ocjenu 1,7. Posljednja, prema ukupnom skoru je Narodna koalicija s ocjenom 1,8.

Državna potrošnja

U dijelu upitnika koji se odnosi na državnu potrošnju, odnosno kakav je odnos prema pojedinim segmentima državnih rashoda, treba li rezati državu, smije li postojati zadnja „linija obrane“ i što sa subvencijama i javnim investicijama, ponovno najboljom ocjenom ocjenjena je stranka Pametno (1,1), slijede HKS 1,2, Most 1,7, BM365 1,7, Narodna koalicija 2 i HDZ 2.

Porezi

Po pitanju poreza, odnosno treba li smanjivati porez na dobit, dohodak i PDV, treba li uvesti porez na nekretnine i trebaju li novi porezi, najvišu ocjenu ima Pametno 1,2, potom Most 1,4, HKS 1,5, HDZ 1,5, BM365 1,6 i Narodna koalicija 1,8.

Deficit

Na pitanje treba li snižavati deficit i javni dug, stranka Pametno ocijenjena je s 1, kao i HKS. Ocjena Mosta je 1,8, BM365 2, a HDZ-a, kao i Narodne koalicije 2.

Ekonomska sloboda znači da stvaratelji vrijednosti traže manju potrošnju države kako bi se smanjivali deficit i javni dug, te zatim i porezi. Novac treba biti stabilan, a monetarna politika neovisna od izvršne vlasti, kao i kreditno tržište. Država se treba osloboditi vlasničke i upravljačke kontrole nad što više poduzeća i nekretnina. Javna uprava mora odgovarati potrebama onih koji ju financiraju. Regulativa za poslovanje treba biti što jednostavnija uz mali administrativni trošak.

Monetarna politika

Oko pitanja treba li zadržati stabilnu monetarnu politiku i treba li se država uplitati u određivanje kamatnih stopi na tržištu, Pametno i HKS opet najbolje ocijenjeni (1). Slijedi ih HDZ s ocjenom 1,5, zatim Narodna koalicija (1,5), BM365 (1,8) i Most 2.

Upravljanje

Odgovarali su i na pitanja oko upravljanja: treba li obrazovne i zdravstvene usluge financirati vaučerima ili kao do sada, treba li nastaviti s privatizacijom, smije li država posezati u II. mirovinski stup te treba li ocjenjivanje službenika biti od korisnika javnih usluga?

Najbolje ocijenjena je stranka HKS s ocjenom 1,1, slijede ih Pametno (1,2), Most (1,2), BM365 (1,7), HDZ (1,9) i Narodna koalicija (1,9).

Regulativa tržišta

Na pitanja treba li država regulirati tržište i deregulirati poduzetničku inicijativu, smanjivati administrativne troškove, nastaviti s liberalizacijom tržišta usluga i uklanjanja prepreke konkurenciji, izjednačiti Zakon o radu za sve radnike, Pametno je opet ocijenjen s 1, kao strankom koja je pokazala najviše ekonomske slobode po tom pitanju, a slijede HKS (1,2), Most (1,3), HDZ (1,7), BM365 (1,9) te Narodna koalicija (1,9). (Izvor: CEA)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se