Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Je li nam nanijela štetu?

POLITIČKI ANALITIČAR O TVRDNJAMA PREDSJEDNICE 'Diplomacija je registrirala njezine izjave'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tihomir Cipek osvrnuo se na izjave predsjednice u intervjuu koji je dala za Dnevnik Nove TV.

Gostovanje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Dnevniku Nove TV za Dnevnik.hr komentirao je politički analitičar, profesor Tihomir Cipek.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izbjeglička kriza Europska komisija Hrvatskoj odobrila 16,4 millijuna eura iz kriznih fondova Slika nije dostupna Na granicu s Hrvatskom U Sloveniju stiglo 125 km žičane ograde - bit će postavljena u nekoliko dana?

Smatra da je diplomacija registrirala izjavu predsjednice koja se ticala Angele Merkel.

Podsjetimo, Grabar Kitarović je rekla da je Merkel, koja je ranije zvala migrante, sada 'povukla ručnu kočnicu i time izazvala kaos na cesti koji sada treba riješiti'.

'Predsjednica je izvrijeđala kancelarku Merkel'

'Ja mislim da taj sud nekako nije u skladu s diplomatskim običajima i mislim da bi ti posebni načini mogli nanijeti štetu hrvatskoj diplomatskoj poziciji, tim više jer se u toj izjavi ne vide uzroci krize. Može se vidjeti da Merkel nije najspretnije reagirala, ali se u takvoj tvrdnji treba ukazati na uzroke krize, a uzrok je vanjska politika SAD-a i članica EU na Bliskom istoku', objasnio je Cipek. Ipak, smatra da neće biti neposrednih posljedica ove izjave.

Pogledajte što su fotoreporteri snimili jutros u Opatovcu

'Ali će se vidjeti da očito u Hrvatskoj postoji nedovoljno razumijevanje za ono što se sad događa i za način na koji se kriza hoće riješiti', dodao je.

Naglasio je da se Hrvatska vlada unatoč određenim propustima pokazala kooperativnom i činjenica je, kaže Cipek, da i Vlada i ministar vanjskih poslova surađuju s vladama država koje predvode EU.

'Hrvatska Vlada se na konferenciji stavlja na stranu onih koji žele postići zajedničko rješenje, a to zajedničko rješenje predlažu Njemačka i Francuska, a predsjednicina izjava ipak ide protiv toga', objasnio je i nastavio:

'Onda ćete imati vrlo zanimljivu situaciju. Imate predsjednicu koja pripada miljeu Europske pučke stranke, a kritizira najveću članicu, a s druge strane imate socijaldemokratsku vladu koja se tu pokazuje spremnijom za suradnju', rekao je.

O vojsci

Smatra da predsjednica u jučerašnjem intervjuu nije ublažila svoje ranije izjave o vojsci nego ih je više pojasnila.

'Kada sam govorila o uporabi vojske nitko nije mislio na uporabu oružane sile. To su u potpunosti vrlo zlonamjerne konstrukcije o tome, rekla je predsjednica jučer, a Cipek kaže da je svoje izjave pojasnila nakon što je naišla na negatvne reakcije i kad se suočila s činjenicom da to nije zadaća vojske.

O Hebrangu

Iako je Grabar Kitarović rekla da imenovanje Andrije Hebranga povjerenikom za migrante i izbjeglice ne znači stvaranje paralelne vlasti, Cipek se s njenom tvrdnjom ne slaže.

'Načelno mislim da u Hrvatskoj nije dobro da postoje paralelne institucije, predsjednica je dala ovlasti koje ne postoje', rekao je i dodao kako Hrvatska ima vladu koja je po ustavu zadužena za obavljanje tih poslova.

'Naravno da ovako ulazite u konflikt s vladom, a ideja je da predsjednica i vlada surađuju, a ne da budu u međusobnom konfliktu. Konflikt nije dobar za hrvatsku politiku', zaključio je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene