457963
457963
457963
457963
457963

OZBILJNO UPOZORENJE POLICIJE "Nemojte postati finacijska mula"

  • , 22.11.2016., 14:11
  • Autor:
  • komentara

Tijekom 2014. i 2015. u Hrvatskoj su zabilježena 142 slučaja u kojima su tzv. financijske mule sa svojih tekućih računa prenosile novac 'zarađen' kaznenim djelima, uglavnom računalnim prijevarama, upozorava MUP koji s Europolom i Hrvatskom udrugom banaka provodi akciju usmjerenu na suzbijanje tog oblika pranja novca.

 
 
 
 
 
Pranje novca putem interneta (Fotomontaža: Dnevnik.hr/Guliver/Thinkstock)
Pranje novca putem interneta (Fotomontaža: Dnevnik.hr/Guliver/Thinkstock)

Financijske mule su osobe unovačene kao posrednici u pranju novca za kriminalce i kriminalne organizacije, a najčešće ih angažiraju putem različitih internetskih oglasa u kojima im se nudi brza i laka zarada. Nakon što primi nezakonit novac 'mula' ga mora prebaciti na drugi račun, a transakcije su često prikrivene kao zakonite poslovne prilike i mule smiju zadržati dio novca kao nagradu, upozorava MUP.

Ističu da 'financijske mule' igraju vrlo važnu ulogu u pranju novca, jer kriminalne mreže pristupaju ukradenoj robi ili novcu, bez otkrivanja identiteta. Komunikacija se odvija putem elektroničke pošte te im se daju precizne upute o vremenu kada će novac biti prebačen na njihove tekuće račune, kao i podatke o osobama u inozemstvu kojima je potrebno u što kraćem vremenu dostaviti novac. Pri tome mule za sebe ostavljaju mali dio novca kao svoju proviziju.

MUP stoga podsjeća da je riječ o nezakonitostima zbog kojih će policija protiv otkrivenih 'mula' podnijeti kaznenu prijavu i oduzeti im zarađeni novac.

Prošloga tjedna u Europi otkriveno 580 'financijskih mula'

U Europskoj akciji protiv financijskih mula, u kojoj je uz Hrvatsku sudjelovalo 15 europskih zemalja, ali i američki FBI i tajne službe samo je prošlog tjedna otkriveno 580 financijskih mula, a nacionalne policijske službe ispitale su 380 osumnjičenika.

Tijekom tjedna združenog djelovanja Europol i Eurojust uspostavili su zapovjedni centar i pravosudni koordinacijski centar za podršku nacionalnim vlastima, provjeru svih ulaznih podataka s bazama podataka i prikupljanje obavještajnih podataka za daljnju analizu. Europol je također rasporedio mobilne urede u Italiju i u Rumunjsku, a udar na ovaj rasprostranjeni kriminal podržalo je 106 banaka te privatni partneri.

Policija stoga upozorava da ukoliko naiđete na oglas za posao gdje iskustvo nije važno, ako je je u pitanju tvrtka iz inozemstva koja traži agente ili predstavnike u Hrvatskoj; ako je tvrtka poznata, a ljudi koji tvrde da rade za nju s vama komuniciraju putem javnih web servisa (Gmail, Yahoo! ili slično) i ako vam obećavaju brzu zaradu za relativno malo rada gdje uglavnom primate i prosljeđujete novac – javite na 192. (Hina)DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se