457963
457963
457963
457963
457963

OZBILJNO UPOZORENJE POLICIJE "Nemojte postati finacijska mula"

  • , 22.11.2016., 14:11
  • Autor:
  • komentara

Tijekom 2014. i 2015. u Hrvatskoj su zabilježena 142 slučaja u kojima su tzv. financijske mule sa svojih tekućih računa prenosile novac 'zarađen' kaznenim djelima, uglavnom računalnim prijevarama, upozorava MUP koji s Europolom i Hrvatskom udrugom banaka provodi akciju usmjerenu na suzbijanje tog oblika pranja novca.

 
 
 
 
Pranje novca putem interneta (Fotomontaža: Dnevnik.hr/Guliver/Thinkstock)
Pranje novca putem interneta (Fotomontaža: Dnevnik.hr/Guliver/Thinkstock)

Financijske mule su osobe unovačene kao posrednici u pranju novca za kriminalce i kriminalne organizacije, a najčešće ih angažiraju putem različitih internetskih oglasa u kojima im se nudi brza i laka zarada. Nakon što primi nezakonit novac 'mula' ga mora prebaciti na drugi račun, a transakcije su često prikrivene kao zakonite poslovne prilike i mule smiju zadržati dio novca kao nagradu, upozorava MUP.

Ističu da 'financijske mule' igraju vrlo važnu ulogu u pranju novca, jer kriminalne mreže pristupaju ukradenoj robi ili novcu, bez otkrivanja identiteta. Komunikacija se odvija putem elektroničke pošte te im se daju precizne upute o vremenu kada će novac biti prebačen na njihove tekuće račune, kao i podatke o osobama u inozemstvu kojima je potrebno u što kraćem vremenu dostaviti novac. Pri tome mule za sebe ostavljaju mali dio novca kao svoju proviziju.

MUP stoga podsjeća da je riječ o nezakonitostima zbog kojih će policija protiv otkrivenih 'mula' podnijeti kaznenu prijavu i oduzeti im zarađeni novac.

Prošloga tjedna u Europi otkriveno 580 'financijskih mula'

U Europskoj akciji protiv financijskih mula, u kojoj je uz Hrvatsku sudjelovalo 15 europskih zemalja, ali i američki FBI i tajne službe samo je prošlog tjedna otkriveno 580 financijskih mula, a nacionalne policijske službe ispitale su 380 osumnjičenika.

Tijekom tjedna združenog djelovanja Europol i Eurojust uspostavili su zapovjedni centar i pravosudni koordinacijski centar za podršku nacionalnim vlastima, provjeru svih ulaznih podataka s bazama podataka i prikupljanje obavještajnih podataka za daljnju analizu. Europol je također rasporedio mobilne urede u Italiju i u Rumunjsku, a udar na ovaj rasprostranjeni kriminal podržalo je 106 banaka te privatni partneri.

Policija stoga upozorava da ukoliko naiđete na oglas za posao gdje iskustvo nije važno, ako je je u pitanju tvrtka iz inozemstva koja traži agente ili predstavnike u Hrvatskoj; ako je tvrtka poznata, a ljudi koji tvrde da rade za nju s vama komuniciraju putem javnih web servisa (Gmail, Yahoo! ili slično) i ako vam obećavaju brzu zaradu za relativno malo rada gdje uglavnom primate i prosljeđujete novac – javite na 192. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se