Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Policija: Novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama nije samo represivan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pomoćnik glavnog ravnatelja policije i načelnik Uprave policije Marko Rašić rekao je kako očekuje da će novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama u svojoj primjeni dati pozitivan učinak na stanje sigurnosti na cestama.

Ističući da novi Zakon na snagu stupa 17. lipnja, Rašić je kazao da njegov cilj nije represijom pokušati riješiti problem, nego određenim odredbama utjecati na svijest ljudi i odvratiti ih od počinjenja prekršaja, pogotovo onih zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće. 

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi

To je potkrijepio činjenicom da su čak 83 kazne minimalne (300 kuna) i odnose se na prekršaje kojima se može izazvati manja ugroženost ostalih sudionika u prometu. Rašić je naglasio da je u novom Zakonu, u odnosu na stari, povećano 119 novčanih kazni, od čega je njih 20 novih.

Dodao je da postoji 201 novčana kazna do 2000 kuna, a od toga je njih 177 do 1000 kuna.

Govoreći o stanju sigurnosti u cestovnom prometu, Rašić je rekao da je u 2007. godini došlo do pogoršanja sigurnosti u cestovnom prometu, ne samo u Hrvatskoj, već i u zemljama EU te susjednim zemljama. Dodao je da se to posebno odnosi na broj poginulih osoba u prometnim nesrećama.

Naglasio je da je u 2007. godini u prometu poginulo 619 osoba, što je povećanje u odnosu na 2006. u kojoj je poginulo 614 osoba.

Rašić je kazao da policija ne može biti zadovoljna ni rezultatima sigurnosti u cestovnom prometu u prvih pet mjeseci 2008. godine, unatom smanjenju broja prometnih nesreća (za 9,3 posto) te smanjenju nesreća s ozlijeđenim osobama (za 11,3 posto). No, upozorio je da se u prvih pet mjeseci povećao broj poginulih osoba - njih 25, ali se bilježi manje ukupno ozlijeđenih osoba.

Predstavljajući neke detalje novoga Zakona načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa Boris Orlović rekao je da se uvode dva nova raspona prekoračenja brzine (od 10-20 km/h i od 20-30 km/h) te da je povećana kazna za prekoračenja brzine više od 50 km/h u naselju i ona iznosi od 5.000 do 15.000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana.

Govoreći o negativnim prekršajnim bodovima Orlović je kazao da se u novom Zakonu oni dodjeljuju za svega 29 prekršaja. Novim Zakonom se uz ostalo dopušta vožnja pod utjecajem alkohola do 0,5 promila, svjetla moraju biti upaljena po danu samo tijekom zimskog računanja vremena (osim za motocikle), a vozači se smatraju mladim vozačima u dobi od 16 do 24 godine. Brisana im je zabrana upravljanja vozilom bez pratitelja u vremenu od 23 sata do 5 sati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene