Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drama na Braču

Radnici Jadrankamena pušteni iz policije, jedan 'zaradio' kaznenu prijavu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prava drama od jutros do podneva trajala je u Pučišćima na Braču - 300 interventnih policajaca 'okupiralo' je mjesto.

Deset privedenih osoba policija je nakon nekoliko sati pustila na slobodu. Protiv devet osoba slijedi optužni prijedlog zbog prekršaja zakona protiv javnog reda i mira.  Protiv jedne osobe slijedi kaznena prijava, zbog sumnje u kazneno djelo napada na službenu osobu.

Policija je jutros blokirala kuće radnika Jadrankamena i sindikalaca u Pučišćima na Braču te im tako onemogućila odlazak pred tvornicu. Sindikalni povjerenik Tonči Drpić zabarikadirao se u kuću kako ga ne bi priveli.

Privedeno je devet osoba zbog, kako je rečeno, onemogućavanja policije da obavlja svoj posao i pružanja otpora, potvrdila je PU splitsko - dalmatinska. Dvije su osobe zatražile liječničku pomoć.

Drpić je rekao kako je interventna policija jutros prije 6 sati opkolila kuće i drugih čelnika Nezavisnog sindikata Jadrankamena, a Marka Eterovića su, kaže, i priveli.

Supruga uhićenog sindikalca Jadrankamena, Milena Eterović, novinarima je izjavila kako je njen suprug jutros u 5,30 sati išao na posao. 'Zaustavila ga je policija optuživši ga da je uzeo službeno vozilo firme. Ugasio je svoj mobitel, a onda su ga oni odveli u postaju. Od tada ne znam što je s njim', kazala je novinarima.

>> 'Mogu uhititi sve radnike, no to neće sakriti sramotu pravne države'

'Mene još nisu uhitili, jer su starice i žene nešto prije 6 sati napravile kordon oko moje kuće u predjelu Sveta Luce pa sam ja još u kući, a među onima koji me čuvaju je i moja bolesna majka', rekao je uzrujani predsjednik Nezavisnog sindikata Jadrankamena Drpić.

Potvrdio je da u Pučišćima jutros zvone i crkvena zvona. 'Ovo je sramota da policija ide na radnike, a ne na lopove koji su Jadrankamen doveli u ovu situaciju, dodao je.

>> Radnici Jadrankamena protiv stečajnog upravitelja

Iz PU splitsko - dalmatinske kažu da je policija postupala po nalogu Suda te osiguravala nesmetano stanje javnog reda i mira. Neslužbena je informacija da je policija omogućavala ulazak stečajnog upravitelja u tvornicu Jadrankamena.

Stečajni upravitelj Ivo Bućan iza 10,30 sati ušao je u upravnu zgradu Jadrankamena, a prosvjednici su ga gađali jajima. Radnici,a Jadrankamena, pridružili su se mnogi mještani Pučišća. Posebno ih je obradovala činjenica da je u Saboru jutros zatražena stanka zbog situacije u vezi s Jadrankamenom.

Oko podneva, policija je u kordonu napustila Pušića na Braču, a mještani pretpostavljaju da su se trajektom koji polazi u 12:30 otišli u Split.  Stečajni upravitelj stražnjim je izlazom izašao iz Jadrankamena i tako izbjegao mještane Pučišća.

'Vukli su ih po cesti kao stoku'

Gospođa Ruža iz Pučišća, čiji su otac i brat radili u Jadrankamenu, za Dnevnik.hr je ispričala kako su mještani blokirali ulice te onemogućili policiji ulazak u tvornicu. 'Ljudi, koji su prošli Drugi svjetski i Domovinski rat, tvrde da ovakvo stanje nikada nije bilo na Braču', rekla je.

'Specijalci su radnike vukli po cesti kao stoku. Privedeno ih je oko 20, a jedan čovjek doživio predinfarktno stanje', tvrdi gospođa Ruža. Dodala je da ih je policija čuvala kao majmune te da su i novinarima zabranili dolazak u Pučišće.

Žele da se nastavi proizvodnja

Radnici pod svaku cijenu žele da se proizvodnja u Jadrankamenu nastavi. Tvrde da se brački kamen traži svugdje u svijetu te da je nemoguće da za njega nema mjesta na tržištu. Radnici pretpostavljaju kako bi stečaj Jadrankamena bio samo paravan za nove zakulisne igre i preuzimanje tvornice od strane drugih igrača. 

'Policija samo provodi sudsku odluku'

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ustvrdio je danas, komentirajući policijsku intervenciju u Pučišćima na Braču, da policija samo provodi sudsku odluku, a on kao ministar niti zapovijeda, niti rukovodi tom policijskom asistencijom.

Temelj je sudska odluka, policija samo osigurava da stečajni upravitelj može obaviti svoj posao, rekao je Ostojić kojeg su novinari nakon sjednice Vlade pitali za komentar policijske asistencije na Braču.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene