442964
442964
442964
442964
442964

Polančecov odvjetnik: Uskok nije dokazao ni jednu tvrdnju

  • , 11.07.2016., 15:28
  • Autor:
  • komentara

Odvjetnik bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u svom je završnom govoru zaključio da tužiteljstvo nije dokazalo ni jednu tvrdnju iz optužnice u slučaju Spice.

 
 
 
 
Damir Polančec (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)
Damir Polančec (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Suprotno Uskoku koji je u svom završnom govoru u tzv. aferi Spice zatražio osuđujuću presudu za sve optuženike koje tereti da su pokušavajući preuzeti Podravku tu tvrtku oštetili za gotovo 400 milijuna kuna, odvjetnik bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca u svom je završnom govoru zaključio da tužiteljstvo nije dokazalo ni jednu tvrdnju iz optužnice.

Po riječima Polančecova odvjetnika Ante Nobila, "tužiteljstvo nije čak ni u optužnici opisalo radnje koje bi predstavljale kazneno djelo", a slučaj je baziran na iskazima dvojice svjedoka, Miroslava Vitkovića i Zdravka Dimača, za koje tvrdi da su dokazali kako su bili "lažni svjedoci".

"Državno odvjetništvo često u velikim slučajevima radi grešku. Kada netko od svjedoka da iskaz koji im odgovara oni kritički ne provjeravaju tog svjedoka nego ga u potpunosti uzmu zdravo za gotovo. Temelje optužnicu na jednom svjedoku i kada na glavnoj raspravi on padne pada optužnica. To im se više puta dogodilo, a mislim da će im se dogoditi i sada", kazao je Nobilo u razgovoru za Hinu.

Pojasnio je da Polančeca tužiteljstvo, među ostalim, tereti da mu je zadatak bio čuvati državni portfelj dionica Podravke do trenutka klada kriminalna grupa ne zatraži i kupi te dionice od države.

"Tu dolazimo do apsurda. Nitko ne traži te dionice u inkriminiranom razdoblju, on ih nema od koga čuvati", kazao je Nobilo, dodajući da je sve od 1999. do ove godine na snazi bila Vladina zabrana prodaje Podravkinih dionica.

Nobilo je u svom završnom govoru odbacio i tvrdnju tužiteljstva da je Polančec, planirajući preuzimanje Podravke, zatražio i pomoć direktora MOL-a Zsolta Hernadija, ističući da je Polančec tek povezao predstavnike MOL-a i Podravke.

"Svi sudionici pregovora s mađarskom stranom su potvrdili da Polančec nije sudjelovao u pregovorima već da je samo zamolio Hernadija da im ustupi nekog svog eksperta koji bi ih mogao savjetovati kako Podravku obraniti od neprijateljskog preuzimanja, jer je MOL ranije prošao isto s OMV-om", kazao je Nobilo.

Nakon završnog govora obrane prvooptuženog Polančeca do srijede bi trebali završiti i odvjetnici ostalih pa bi presuda teoretski mogla biti poznata već u petak, no izglednije je da će je sudac Siniša Pleše objaviti idući tjedan.

Uz Polančeca i bivše čelnike koprivničke tvrtke Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Josipa Pavlovića i Sašu Romca, u aferi Spice su optuženi vlasnik i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima Grupe Milan Horvat te odvjetnik Zoran Marković.

Optužbe da su se udružili kako bi preuzeli većinsko vlasništvo nad Podravkom svi od početka odbacuju tvrdnjom da su koprivničku prehrambenu tvrtku tek branili od neprijateljskog preuzimanja. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se