Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ni ne razmišlja o ostavci

Polančec: 'Ja te ljude znam kao poštene i časne'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako je oporba u Saboru danas zatražila ostavku potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, on je na press konferenciji rekao kako uopće ne razmišlja o tome. SDP, HNS i IDS zatražili su danas ostavku potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca te u tom smislu od Sabora zatražili da mu iskaže nepovjerenje.

'Apsolutno ne razmišljam o ostavci, a sve vezano uz istražni postupak što smijem reći jest da institucijama treba omogućiti da normalno rade svoj posao bez pritisaka', odgovorio je Polančec na novinarski upit hoće li zbog događanja u Podravci dati ostavku, osjeća li se odgovornim za to te kako komentira zahtjeve oporbe da podnese ostavku. Polančec je kazao i kako je 'u ovoj državi svatko nevin dok mu se krivnja ne dokaže'. 'Ja te ljude znam kao poštene i časne i želim vjerovati u njihovu nevinost', kazao je Polančec u izjavi za novinare povodom današnjih uhićenja čelnika koprivničke prehrambene industrije te nije želio odgovarati na ostala pitanja novinara.

Pročitajte i ovo Damir Habijan fascinantno mu je Habijan poručio oporbi: "Priznajte da ste izgubili" Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

Ravnateljstvo policije izvijestilo je danas da je uhićeno šest osoba s područja Koprivnice, Varaždina, Zagreba i Splita, koje se sumnjiči za zlouporabe položaja i ovlasti i za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, ne otkrivajući njihov identitet. U USKOK-u, kao i u policiji nisu željeli otkriti tko su osumnjičenici, no zagrebački odvjetnik Ante Madunić potvrdio je da je uhićen njegov branjenik bivši predsjednik Uprave i Nadzornog odbora Podravke Darko Marinac. Prema još neslužbenim podacima uhićen je i sadašnji predsjednik uprave koprivničke tvrtke Zdravko Šestak, dvojica članova Uprave Saša Romac i Josip Pavlović te direktor i suvlasnik varaždinske Fima Grupe Milan Horvat i direktor splitskog SMS-a Srđan Mladinić.

>> Polančec nije znao za zapošljavanje a stoji njegov potpis?!

>> Ministri 'na ledu': Tko će ostati bez fotelje?

Premijerka Kosor i HDZ još su odgovorniji, jer Polančeca drže na njegovom mjestu Oporba Polančecu nabrojala grijehe

U interpelaciji kojom od Hrvatskog sabora traže da mu iskaže nepovjerenje, SDP, HNS i IDS u 'grijehe' potpredsjednika Vlade i ministra gospodarstva Damira Polančeca ubrajaju navodnu umiješanost u malverzacije u Podravki, teško stanje u brodogradnji, te loše stanje u mirovinskom sustavu. Tri oporbene stranke smatraju da je Polančec 'aktivno organizirao i sudjelovao u preuzimanju dionica Podravke u korist dijela rukovodstva financijskim sredstvima Podravke', što Sabor, ističu, mora raspraviti i iskazati mu nepovjerenje.

Polančeca prozivaju da je, umjesto da se angažira na razvojnim projektima koji će rezultirati većim izvozom i manjim uvozom, s odabranim rukovodstvom Podravke planirao aktivnosti kako bi s novcem te kompanije organizirao preuzimanje kontrolnog paketa dionica i tako novac, umjesto u razvoj i izvoz, kroz financijske malverzacije preusmjerio u osobnu korist sudionika tih nezakonitosti. Tvrde da je Polančec još 2006. s dijelom Podravkina rukovodstva organizirao sastanak na kojemu se dogovaralo kako preuzeti kontrolni paket dionica, do kojega bi došli određeni pojedinci po metodi 'management buyout process', bez ikakvih vlastitih ulaganja.

'Polančec je taj koji je onemogućio rad državnih nadzornih tijela'

Istovremeno, kažu oporbenjaci, kao prikrivanje toga organizirano je širenje lažne prijetnje o mogućnosti neprijateljskog preuzimanja Podravke, te je dogovoreno tko spada u krug odabranih, a na štetu ostalih dioničara među kojima je i država. Polančeca optužuju da je osobno, a bez odluka Skupštine dioničara ili Nadzornog odbora Podravke, s rukovodstvom dogovorio provedbu plana putem i posredovanjem Fime i SMS-a. SDP, HNS i IDS u detalje opisuju navodnu provedbu tog plana, kojim je, kaže, Polančec rukovodio i svojim ga utjecajem prikrivao.

'Polančec je taj koji je sjedio s Upravom i dogovarao način privatizacije (Podravke). On je taj koji je onemogućio rad državnih nadzornih tijela - Hanfe, Porezne uprave i Ureda za sprječavanje pranja novca', rekao je Slavko Linić (SDP). 'HDZ i premijerka Kosor još su odgovorniji jer ga (Polančeca) drže na tom mjestu, ali ne samo njega, nego i druge ministre', dodala je Milanka Opačić. Oporbenjaci Polančeca prozivaju, naime, da je kao potpredsjednik Vlade utjecao na rad Hanfe, Porezne uprave te Ureda za sprječavanje pranja novca i na taj način spriječio zaustavljanje nezakonitosti, kao da je kao Vladin pregovarač u procesu privatizacije Ine koristio utjecaj na MOL da posreduje kod OTP banke za povoljan kredit Fimi.

Odgovornim ga smatraju i za nepoduzimanje mjera strukturnih i organizacijskih promjena te modernizaciji hrvatskih brodogradilišta i njihovoj sanaciji, odnosno za neuspjelu privatizaciju brodogradilišta u prvom krugu. Odgovoran je, tvrde tri oporbene stranke, i za alarmantno stanje u sustavu obveznog mirovinskog osiguranja, kako zbog uvođenja tzv. kriznog poreza koji je, kažu, drastično pogoršao ionako težak položaj umirovljenika, tako i zbog neusklađivanja mirovina i drugih problema s kojima se suočava mirovinski sustav.

Ni Mesić nije očekivao ostavku Polančeca

Ostavku Damira Polančeca danas nije očekivao predsjednik Mesić. Iz Izraela je poručio kako će ispitivanja koja se vode pokazati tko je zapravo odgovoran za slučaj Podravka. S njegovog mjesta u ovom trenutku, kaže, bilo bi pogrešno nekog okriviti. Pohvalio je institucije, a teško mu je, dodaje, i pomisliti da je u cijelu aferu bila upletena politika. (Hina)

Treba li Polančec dati ostavku?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene