Obavijesti Video Pretražite Navigacija
MVPEI tvrdi

Pokušaj Mesićevog posredovanja kod Gadafija izazvao upite

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Mario Nobilo izjavio je kako ne može tvrditi da Hrvatska nije bila pozvana na konferenciju o Libiji zbog sporne inicijative bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.

Potvrdio da je njegov pokušaj posredovanja između međunarodne zajednice i bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija izazvao upite u međunarodnoj zajednici. 'Ne mogu decidirano potvrditi, ali je to sigurno izazvalo određene upite', izjavio je Nobilo upitan je li Mesićeva inicijativa razlog zbog koje Hrvatska nije bila pozvana na konferenciju prijatelja Libije u četvrtak u Parizu.

'To nije presudno pitanje i ne treba mu davati na važnosti.. Bit će još prilike da se stvar okrene u našu korist', istaknuo je Nobilo. Po njegovim riječima, službeni Zagreb je preko hrvatskog veleposlanstva u Parizu i francuskog veleposlanstva u Zagrebu zatražio sudjelovanje na konferenciji na kojoj su UN i glavne svjetske sile odredili smjernice za nove libijske vlasti i deblokirale 15 milijardi dolara.

Iako su organizatori odgovorili da će skup biti užeg formata, na njemu je na kraju sudjelovao veći broj zemalja, od vojno angažiranih u Libiji do arapskih i susjednih zemalja do članica Vijeća sigurnosti UN-a. 'Hrvatska je izrazila spremnost da pomogne normalizaciji prilika u Libiji i bit će još prilike da u tome sudjeluje', rekao je Nobilo.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lice okrutnog režima Plejboj osuđen na smrt: Iz zatvora pušten Gadafijev sin, može li opet do vlasti? Slika nije dostupna Mučen i sodomiziran MOLIO JE ZA ŽIVOT Nova snimka posljednjih trenutaka Moamera Gadafija

Stjepan Mesić poslao je pisani odgovor. 'Protiv mene se sustavno vodi kampanja kako bi me se degradiralo, jer se neki boje da se ne bih uključio u aktivnu politiku', stoji u priopćenju.

Hrvatska vlada bila je među prvima koja je prekinula odnose s diplomatskim predstavnicima starog libijskog režima i priznala Nacionalno prijelazno vijeće kao legitimnu vlast u Libiji. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene