Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Škare Slavka Linića

Otkrivamo tko je najveći gubitnik novog proračuna!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladin proračun za 2012. u četvrtak će ministri politički blagosloviti i poslati zastupnicima na usvajanje.

Manji proračun hvale analitičari i traže još rezova. Tko je najviše dobio, a tko izgubio?

Pročitajte i ovo Diplome, ilustracija (Foto: Getty images) tko još nema diplomu? Profesori nisu jedini: U tijelima vlasti lažu da su završili i srednju školu, niz krivotvorenih isprava – u ministarstvima Slika nije dostupna ima li ih još? Tko još radi bez diplome? Nakon otkrića čak triju krivotvorina u školama DNEVNIK.hr provjerio koja će sve ministarstva provesti takvu akciju

U proračunu za 2012. godinu 16 je ministara izgubilo. Kada pogledamo po ministarstvima, podsjećamo da svatko od njih ima neke projekte. Najveći gubitnik je ministarstvo poljoprivrede koje ima proračun 3.762.000.000, znači da gubi 1.054.893.962 kuna. Svaka je peta kuna u tom proračunu srezana.

Drugi gubitnik je ministarstvo zdravstva koje je s više od 19 milijardi kuna u proračunu izgubilo više od 560 milijuna kuna. Pitanje je hoće li se u sto dana uspjeti prepoloviti liste čekanja s ovakvim proračunom.

>> MMF: 'Brzo provedite promjene'

Gubitnici su još ministarstvo znanosti i ministarstvo unutarnjih poslova. Nije bolje prošlo ni ministarstvo pravosuđa, te ministar prometa i infrastrukture. Rezanje se u njegovom sektoru uglavnom odnosi na subvencije Hrvatskim željeznicama koje su godinama dobivale novac, a ništa nisu napravili.

Ima i ministara koji su rekli da su dobro prošli, ali ne zato što je ekonomski procvat već zato što se moraju vraćati neki dugovi. To se najprije odnosi na ministarstvo rada i mirovine koje se uvećava za gotovo 480 milijuna kuna. Iz njega se isplaćuju mirovine, zato je to i najteže ministarstvo. Ministar financija Slavko Linić imat će proračun veći za 65 milijuna kuna. Proračun vanjskih i europskih poslova uvećan je za 30 milijuna kuna.

Predsjednik Ivo Josipović imat će proračun veći za gotovo pet milijuna kuna, dok će Sabor imati proračun manji za oko 35 milijuna kuna. Vlada će imati proračun od 163 milijuna kuna, što je za gotovo 14 milijuna kuna više od prošlogodišnjeg. Ustavni sud raspolagat će s 20 milijuna kuna manje, samo zato što su se preselili pa više nemaju najam. Dobro je prošao bivši predsjednik Stjepan Mesić. Njemu je pripalo gotovo 142.000 kuna više.

Koliko je točno tko izgubio, a koliko dobio možete pogledati u priloženoj galeriji.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene