Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Komentar premijera

Pogledajte reakciju Plenkovića na pitanje o jučerašnjem incidentu u Saboru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković upitan je za komentar o jučerašnjem incidentu u Saboru, kada su zaštitari iz sabornice doslovno iznijeli zastupnike Živog zida Ivana Vilibora Sinčića i ivana Pernara

Dok je bio na proslavi 27. godišnjice osnutka HDZ-a u Splitu, novinari su premijera Andreja Plenkovića upitali da komentira jučerašnji incient u Saboru, na što je on odgovorio da nije upoznat s detaljima kako se sve odigralo.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Sabornica izvješće DIP-a Samo jedan mlađi od 30: Objavljeno tko su najmlađi i najstariji izabrani zastupnici i zastupnice

Kako je premijer reagirao na pitanje možete pogledati u priloženom videu.

Zamoljen za kometar jučerašnjeg događaja u Hrvatskom saboru kada je saborska straža, zbog ponašanja, iz sabornice udaljila zastupnike Ivana Sinčića (Živi zid) i Ivana Pernara (Abeceda demokracije), Plenković je kazao kako je to bila odluka, u tom trenutku predsjedavajućeg, potpredsjednika Sabora akademika Željka Reinera. Napomenuo je kako on, zbog boravka u Davosu, nije stigao vidjeti 'cijeli scenarij koji je prethodio tomu'.

"Očekujem od svih zastupnika u Hrvatskom saboru da respektiraju instituciju u koju su izabrani voljom hrvatskih birača. To podrazumijeva i ustajanje kada se intonira hrvatska državna himna, respekt prema poslovniku, prema predsjedavajućem, prema kulturi dijaloga i komunikacije", kazao Plenković.

Dodao je kako je on spreman argumentirano politički se suočiti sa svim političkim oponentima, a, kazao je, "i oni isto tako imaju pravo na svoj stav i način kako ga artikuliraju."

No naravno, svatko se mora držati procedure i mjere, zaključio je premijer Plenković.

Prodaja dionica HEP-a

Premijer Andrej Plenković odgovorio je i na kritiku sindikata. Naime, premijerovu modelu prodaje dionca HEP-a, kako bi se otkupilo Molo-ve dionice INE, usprotivila su se još tri sindikata.

Nezavisni sindikat radnika HEP-a, sindikat INAŠ i Udruga radničkih sindikata poručili su kako je riječ o ishitrenoj, neprovedivoj i štetnoj odluci. Podržali su pokretanje saborske rasprave o energetskoj neovisnosti i stanju u INI.

Plenković kaže, imaju pravo na svoj stav, no on će razgovarati sa sindikalnim predstavnicima radnika HEP-a, kako bi im objasnio da za radnike neće biti štete. S predstavnicima sindikata Ine već se sastao. Svoj model, Plenković i dalje smatra najboljim, unatoč nekim drugim idejama i iz samog HDZ-a.

''Želim saslušati i druge prijedloge i druge ideje u ovom trenutku od svih prijedloga koji su na stolu uključujući neke od ideja barem naznačenih kolega pojedinih u HDZ-u ne vidim da su niti učinkovitije niti bolje od onoga što sam predložio kao predsjednik Vlade'', rekao je Plenković te na pitanje oko sudjelovanja oporbe u Savjetu odgovorio da se oporba mora odlučiti žele li dijalog ili interpelaciju.

Oporba mora odlučiti je li za dijalog ili za interpelaciju

Na upit kako komentira oporbeno neslaganje s predloženim modelom otkupa Ininih dionica i primjedbe predsjednika SDP-a Davora Bernardića da oporba nije uključen u te rasprave, te hoće li i oporbu pozvati u nedavno osnovani Savjet, Plenković je rekao kako se oporba mora odlučiti - "je li za dijalog ili za interpelaciju."

"Ja u Savjet mogu pozvati, temeljem odluke, svakog koga god smatram da je dobar. Želim razgovarati, i u prošli utorak sam spremno odgovarao na aktualna pitanja u Saboru. Razgovarali smo o tome i drugim prigodama u javnosti i njihove sugestije su dobrodošle," dodao je premijer.

Na novinarsko pitanje koja bi cijena otkupa Ininih dionica bila prihvatljiva ako ju ponudi MOL, predsjednik Vlade je naglasio kako se "s kompanijama čije su dionice na burzi, ne razgovara na ovaj način."

"Procesi pregovora o cijeni i procjena vrijednosti kompanije radi se u suradnji s najstručnijim međunarodno priznatim kompanijama koje se bave takvim poslom i ne kanim uopće licitirati cijenom u javnom prostoru", poručio je premijer Plenković. (I.D. / J.R. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene