Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Pate mirovine, zdravstvo, školstvo...'

Poduzetnici za niže subvencije gubitašima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezanje potrošnje tek treba odraditi, a kome uzeti i dalje je glavno pitanje, zasad bez konkretnog odgovora. Poduzetnici smatraju da Vlada mora prestati pumpati milijarde kuna u gubitašku brodogradnju i željeznicu te smanjiti subvencije za poljoprivredu.

Jasnu poruku Banskim dvorima poslali su kroz istraživanje koje je na više od 300 privatnih tvrtki provela Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja. Oni koji zarađuju, Vladi poručuju da je vrijeme da i ona to već jednom nauči. Čak 68 posto poduzetnika smatra da brodogradnji treba smanjiti subvencije dok je za povećanje 17 posto. 61 posto bi željeznicama zavrnulo proračunsku pipu, a odvrnulo svega 20 posto. Poljoprivredi bi manje novca dalo 46 posto direktora privatnih tvrtki, a 35 posto više.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Afera ''Fiktivni stečajevi'' Svi osumnjičeni koji su malverzacijama oštetili stečajne dužnike za više od 30 milijuna kuna pušteni da se brane sa slobode Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke Mmenadžment sakupio više od 900 tisuća kuna Velika donacija Podravke: ''Najmanje što kao pojedinci možemo napraviti u ovom trenutku''

'Poslovna zajednica dobro zna da svako povećanje potpora ide iz njihovih sredstava i da to znači novi porezni pritisak', rekla je Olgica Spevec, predsjednica Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja. Veliki dio tih subvencija zapravo plaćaju građani kroz poreze. Zanimljivo, za razliku od poduzetnika, oni s tim nemaju problema.

'Potpore gubitašima znače manje ulaganje u školstvo i zdravstveni sustav'

Štoviše 46 posto bi ih brodogradnji dalo više, a 22 posto manje. Isti postotak počastio bi željeznicu sa više proračunskih kuna, a čak 70 posto građana smatra da poljoprivredi treba povećati potpore, smanjiti samo 11 posto. 'Možda da im se drukčije to objašnjava, da im se objašnjava da te potpore znače manje mirovine, da to znači manje ulaganje u znanost i školstvo i zdravstveni sustav, pa možda bi onda drukčije mislili', objašnjava Spevec.

Istraživanje je također pokazalo da je čak 47 posto ispitanika uočilo značajne nepravilnosti u tržišnom natjecanju, a 53 posto manje. Unatoč tome tek pet posto njih je te probleme prijavilo Agenciji. 'Jedan od ciljeva agencije je povećati broj kompanija koje upozoravaju na nepravilnosti na tržištu', kaže Davor Huić, komunikacijski stručnjak, Cro Compete. One tvrtke koje krše Zakon o tržišnom natjecanju Agencija će od 1. listopada moći i direktno kažnjavati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene