Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Napokon podignuta optužnica

Snajperist na krovu: Za ubojstvo platili 1,5 milijuna eura?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon jednogodišnje istrage USKOK je pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv Roberta Matanića, Luke Matanića, Amira Mafalanija, Željka Milovanovića, Bojana Gudurića i Slobodana Đurovića zbog ubojstva suvlasnika i novinara tjednika Nacional Ive Pukanića i njegovog suradnika Nike Franjića.

Osim za ta ubojstva, USKOK okrivljene tereti i za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti i kazneno djelo udruživanja za počinjenje kaznenih djela. 'Ubojstvo Pukanića organizirano je kako bi ga se onemogućilo da u tiskanim i elektronskim medijima u Hrvatskoj i susjednim zemljama iznosi novinarska saznanja o djelovanju više kriminalnih grupa na tim prostorima i njihovoj povezanosti. Osim tog ubojstva, dogovoreno je ubojstvo još dviju nepoznatih osoba na području Zagreba', navodi USKOK. Optužnicu protiv okrivljenih USKOK je podigao tri dana prije isteka maksimalnog roka u kojem oni mogu biti pritvoreni bez da je protiv njih podignuta optužnica. Protiv svih okrivljenih predloženo je produljenje pritvora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Razotkriveni Policija se oglasila o akciji s USKOK-om: Uhićeni su zaradili stotine tisuća eura, traže još jednog muškarca Slika nije dostupna U Beogradu svjedočio krunski svjedok 'Pukanića je trebalo ubiti zbog pisanja članaka o duhanskoj mafiji'

Ubojstvo platio 1,5 milijuna eura

Okrivljene se tereti da su kao pripadnici zločinačke organizacije iz koristoljublja usmrtili Ivu Pukanića i Niku Franjića i eksplozijom izazvali opasnost za život ljudi i imovine i prouzročili imovinsku štetu velikih razmjera. Nakon što je u prvoj polovici 2008., na području Srbije, Sreten Jocić, zvan Joca Amsterdam, organizirao zločinačku organizaciju za počinjenja teških kaznenih djela u Srbiji i zemljama u okruženju, Slobodan Đurović je, kao član zločinačke organizacije, po Jocićevem nalogu, za iznos od 1,5 milijuna eura u Hrvatskoj organizirao ubojstvo Pukanića. Đurović je u razdoblju od kraja svibnja do kraja listopada, s Robertom Matanićem dogovorio da okupi osobe od svog povjerenja koje će izraditi i realizirati plan ubojstva Pukanića.

Pripreme za ubojstvo

U realizaciji plana Robert Matanić je, zajedno s Lukom Matanićem i Amirom Mafalanijem dogovorio pribavljanje sredstava za praćenje i stalno nadziranje kretanja Pukanića, kao i njihovo sudjelovanje u neposrednom praćenju, te smještaj za Željka Milovanovića i Bojana Gudurića koji su radi ubojstva Pukanića došli iz inozemstva u Zagreb. Oni su bili zaduženi za pribavljanje eksplozivne naprave i oružja, za dnevno praćenje Pukanića i određivanje načina izvršenja ubojstva. Na zajedničkim sastancima u stanu Roberta Matanića u Zagrebu, na osnovu praćenja kretanja Pukanića, dogovorili su da će ubojstvo počiniti 23. listopada 2008. na parkiralištu NCL Medija Grupe, koje su prethodno obilazili i nadzirali Luka Matanić i Amir Mafalani. Na tim sastancima bio je i Đurović koji je donosio novac i plaćao troškove nabave oružja, uređaja za praćenje, automobila i motocikla te nadzirao pripreme za ubojstvo Pukanića.

Na krovu čekao snajperist

Eksplozivnu napravu koja je aktivirana na daljinu prethodno je nabavio Milovanović te ju je 23. listopada 2008., oko 12,40 sati, na parkiralište Nacionala kojim se koristio Ivo Pukanić, dovezao skuterom kojeg je prethodno nabavio s Robertom Matanićem. Skuter je potom parkirao u neposrednoj blizini automobila za kojeg su praćenjem utvrdili da ga koristi Ivo Pukanić, da bi zatim jedan ili više okrivljenika čekali u neposrednoj blizini kako bi aktivirali eksplozivnu napravu. Za to vrijeme Bojan Gudurić je s tavana zgrade u Palmotićevoj ulici naoružan puškom s optičkim nišanom, promatrao parkiralište u cilju da usmrti Pukanića ako bi eksplozivna naprava zatajila. Kad su vidjeli da Pukanić i Franjić izlaze iz zgrade NCL Media Grupe i dolaze do automobila, u 18,27 sati, aktivirali su eksplozivnu napravu uslijed čega je došlo do snažne eksplozije od koje su Ivo Pukanić i Nikola Franjić zadobili ozljede od kojih su na mjestu poginuli. Tjelesne ozljede zadobili su i dvojica zaposlenika NCL Media Grupe koji su se nalazili na radnim mjestima, dok su parkirana vozila te stambeni i drugi objekti znatno oštećeni.

Raspisana nagrada za Gudurićem

Tjedan nakon ubojstva policija je uhitila bratiće Roberta i Luku Matanića, Amira Mafalanija i Slobodana Đurovića u akciji 'Balkan ekspres'. Potom je pokrenuta sudska istraga protiv njih i još dvojice Željka Milovanovića, koji je kasnije uhvaćen u Beogradu, te još uvijek odbjeglog Bojana Gudurića za kojim je hrvatski MUP raspisao nagradu od 100.000 kuna. Usporedo s istragom koju je u Zagrebu vodila sutkinja Erna Dražančić i u Beogradu se vodi postupak protiv dvojice osumnjičenih za isti zločin - Milenka Kuzmanovića i Sretena Jocića Jocića.

I u Beogradu optužnica za Pukanićevo ubojstvo

Nakon USKOK-a zbog istog djela posebno tužiteljstvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Sretena Jocića, Željka Milovanovića i Milenka Kuzmanovića. Kako je navedeno u priopćenju beogradskog posebnog tužiteljstva, nakon šestomjesečne istrage optužnica je podignuta protiv Jocića, Milovanovića i Kuzmanovića zbog kaznenih djela zločinačkog udruživanja i teškog ubojstva.

'Tužiteljstvo smatra da su dokazi prikupljeni tijekom istrage potvrdili temeljnu sumnju da su Jocić, Milovanović i Kuzmanović, djelujući u sklopu organizirane zločinačke skupine čiji su pripadnici bili državljani Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, organizirali i izvršili spomenuta kaznena djela', navodi se u priopćenju.

Predloženo produljenje pritvora

U priopćenju beogradskog posebnog tužiteljstva navodi se da je za okrivljene Jocića, Milovanovića i Kuzmanovića predloženo produljenje pritvora zbog opasnosti od bijega i posebno teških okolnosti izvršenja kaznenog djela.

Sreten Jocić, poznat kao Joca Amsterdam, uhićen je potkraj travnja u vili u elitnom beogradskom naselju Dedinju, koju je iznajmio od obitelji bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića. Zbog težine kaznenog djela i visine zakonom predviđene kazne od 30 do 40 godina zatvora, Jociću je odlukama posebnog suda i vrhovnog suda Srbije više puta produljavan pritvor, a u njemu se i sada nalazi.

Sud sutra o produljenju pritvora

Zagrebački Županijski sud sutra će odlučivati o produljenju pritvora uhićenima zbog ubojstva Ive Pukanića, što je Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zatražio u podignutoj optužnici u slučaju 'Balkan express'.

Prema odredbama Zakon o kaznenom postupku o zahtjevu za produljenje pritvora u roku od 48 sati mora odlučivati izvanraspravno vijeće Županijskog suda, no na njihovu odluku okrivljenici imaju pravo žalbe o kojoj odlučuje Vrhovni sud.

Po riječima glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića optužnica za Pukanićevo ubojstvo poslijepodne je stigla na sud, no ona još nije pravomoćna jer optuženici i njihovi branitelji nakon što prime optužnicu imaju rok od osam dana u kojem na nju mogu podnijeti prigovor.(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene