Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teretovnica objavljena na internetu

Podaci o vašem kreditu dostupni i svim susjedima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uzeli ste kredit i mislite da samo vi znate pod kojim uvjetima i u kojem iznosu. Iako bi ti podaci trebali biti poslovna tajna između banke i klijenta, pristup njima ima vaš susjed.

Naime, ako banka klijentu stavi hipoteku na stan, u teretovnici na vlasničkom listu, objavljenoj na internetu, pisat će iznos kredita kojeg je podigao, valuta i kamata po kojoj se kredit isplaćuje. 'Pošto se svi stanovi u zgradi nalaze na istoj katastarskoj čestici, svim stanarima te zgrade dostupni su podaci o svakom susjedu, a ako se samo zna na primjer adresa šefa, može se provjeriti i njegov kredit', požalio se jedan čitatelj Novom listu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Novi izazovi Kosovo izbacuje srpski dinar iz prometa, Vučić kaže da je to pokušaj progona srpskog naroda s Kosova Slika nije dostupna Ne kroz kamatnu stopu Udruzi Franak neprihvatljivo rješenje za pomoć u borbi s podivljalim 'švicarcem'

No, za Agenciju za zaštitu osobnih podataka tu nema ništa sporno. Kažu kako je Zakonom o zemljišnim knjigama propisano da su zemljišne knjige javne, pa tako mogu biti i dostupne na internetu. Oni su zaključili kako se podaci iz teretovnice odnose na nekretninu, a ne onoga koji otplaćuje kredit, pa se ne radi o povredi prava prema Zakonu o zaštiti osobnih podataka, piše Novi list.

>> Banke u plusu, a svaki deseti građanin ne može otplaćivati kredit

Zemljišne knjige se pretražuju po identifikacijskoj oznaci nekretnine, a ne po osobnim podacima, kažu u Agenciji, pa se tako ne može saznati na primjer koliko neki političar posjeduje nekretnina. No, kako susjedi dijele oznaku nekretnine, oni mogu zaviriti u sve te podatke, ako su znatiželjni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene