Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Početak i kraj dana uz tečajnu listu

Banke u plusu, a svaki deseti građanin ne može otplaćivati kredit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Banke su i dalje u plusu. U prvih sedam mjeseci ove godine stavili su na račun nekoliko milijardi kuna. Građanima s kreditima zato sve teže ide. Zbog visokih kamata i tečajne razlike sve više je onih koji ne mogu otplaćivati svoje mjesečne rate.

Bankama u Hrvatskoj još uvijek ide dobro. U prvih sedam mjeseci ove godine, prema izvješću HNB-a, zaradu broje u milijardama. Doduše, i ona je u odnosu na isto razdoblje prošle godine pala za otprilike četvrtinu. Unatoč tome što i dalje posluju s plusom, banke građanima ne daju razloga za optimizam.

Pročitajte i ovo Kune PRIOPĆENJE HNB-A Milijarde kuna još su uvijek kod građana, njihova zamjena od sredine travnja na novoj lokaciji Ilustracija Borba s političkom krizom Jedna europska zemlja odustaje od uvođenja eura u siječnju 2024., ministrica financija: "Nismo ispunili obećanja koja smo dali"

'Visok rizik s kojima se banke susreću, odnosno rast udjela loših kredita, usporava pad aktivnih kamatnih stopa. Isto tako dosta će ovisiti o potrebama države za zaduživanjem na domaćem financijskom tržištu u narednih 12 mjeseci', rekao je ekonomski analitičar Zdeslav Šantić.

A zaduživat se moramo. Kreditnu aktivnost, tvrde, ugrozit će i uvođenje poreza na banke koje razmatra Vlada, pa bi kamate ponovno mogle rasti, a već sada svaki deseti građanin svoj kredit ne otplaćuje. Korisnici kredita u švicarcima najbolje to znaju.Tečaj švicarskog franka i dalje divlja. Banke su zbog toga obećale izaći u susret građanima spuštanjem kamata, no to je učinila samo jedna.

>> Niske kamate ostaju san: RH će uvesti bankarski porez

Tek oporavkom eurozone švicarac bi se mogao prizemljiti. 'Iako se može očekivati da će švicarski franak nastaviti jačati prema euru, to će biti znatno slabijeg intenziteta nego što je bilo u prvih šest mjeseci ove godine', dodao je Šantić. S tečajnom listom tako će i dalje mnogi počinjati i završavati svoj dan.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene