Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uprava čeka očitovanje

Ništa od dogovora: Stjuardese i piloti nastavljaju štrajk!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ništa od dogovora štrajkaša i Uprave Croatia Airlines - štrajk se nastavlja!

Stjuardese i piloti nastavljaju štrajk, jer je Uprava Croatia Airlines prihvatila dva od ukupno četiri sindikalna uvjeta za prekid štrajka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nazovi 0800 7777 Otkazana 23 leta zbog štrajka u Croatia Airlines Slika nije dostupna Poremećaji u zračnom prometu Sutra veliki štrajk stjuardesa i pilota - evo gdje provjeriti je li vaš let otkazan!

Hrvatski sindikat prometnih pilota (HSPP) i Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) Upravi CA su za prekid štrajka uz istovremenu uspostavu svih linija ponudili ove uvjete:

- nastavak pregovora o aneksu novom Kolektivnom ugovoru uz preduvijet osiguranja pravnih pretpostavki za osiguranje prava na industrijske akcije

- primjena prava iz kolektivnog ugovora 2012.godine od danom 15.05.2013.godine i za vrijeme trajanja pregovora, s iznimkom HSPP je voljan posebno razmatrati GO

- davanje izjave poslodavca kojom će 42 bolovanja u periodu 29.04 do 2.05. 2013. smatrati opravdanim odnosno nedostatnim za otkazivanje ugovora o radu članovima kabinske posade

Uprava Croatia Airlinesa je prihvatila legalnost štrajka, te se obvezala da neće dovoditi u pitanje legalnost štrajka, niti dovoditi u nepovoljan položaj radnike koji su u njima sudjelovali. Također su potvrdili kako 42 zaposlenika neće dobiti otkaz zbog bolovanja, no štrajkaši su to ocijenili nepotrebnim, jer su se i HZZO i resorni ministar Hajdaš Dončić o tome već očitovali u korist radnika.

Uprava traži očitovanje sindikata stjuardesa i pilota danas do 15 sati, zbog sutrašnjeg rasporeda reda letova.

Jedan dan štrajka stjuardesa i pilota Croatiu Airlines košta više i to čak oko pet puta više od zadržavanja prava iz starog kolektivnog ugovora, ističu štrajkaši. Sindikalisti CA su u 14 sati bili spremni prekinuti štrajk, ako Uprava aviokompanije pristane na njihove uvjete za nastavak pregovora.

>> Zoran Milanović: 'Alternativa promjenama je nestanak, nema više Croatia Airlinesa!'

'Poslali smo prijedlog Upravi Croatia Airlines, pod kojim uvjetima smo spremni prekinuti štrajk. Tražimo zadržavanje prava iz prošlogodišnjeg ugovora, te nastavak pregovora. Izračunali smo da jedan dan štrajka košta kompaniju puno više nego da nam zadrže stara prava', kaže Ivana Lojo iz Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova za Dnevnik.hr.

Lojo: 'Premijera i ministra Hajdaš Dončić ne zanima naša strana priče'

Na izjave premijera Zorana Milanovića kako je jedina alternativa - nestanak Croatia Airlinesa, štrajkaši nemaju previše komentara. 'Nemamo riječi na izjave premijera. On vjeruje samo Upravi, ali naša strana priče niti njega niti resornog ministra Hajdaš Dončića nije zanimala i dalje ih ne zanima', komentirala je Lojo za naš portal.

Štrajkaši također nemaju previše komentara ni oko priopćenja 'običnih zaposlenika Croatia Airlines'.

'Radi se o stotinjak zaposlenika,koji nisu članovi nijednog sindikata, to je niži menadžment. Ne zamaramo se njima, imamo podršku svih sindikata, pa i administracije', otkriva Ivana Lojo ispred Sindikata kabinskog osoblja zrakoplova.

Lojo u ime štrajkaša ponavlja kako su oni spremni na restrukturiranje kompanije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene