Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Završio na Rebru

Sanaderova prva noć izvan Remetinca od srpnja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader sjeo je na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda, no suđenje je odgođeno zbog njegovih zdravstvenih problema.

Ekipa Dnevnik NoveTV bila je na Odjelu kardiologije KBC-a Zagreb gdje se trenutno nalazi bivši premijer Ivo Sanader. Predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila Davor Miličić potvrdio je da se Ivo Sanader osjeća dobro. Nad njim je obavljen postupak koronarografije koji je pokazao da Sanader doista ima određeno suženje krvnih žila, ali ne toliko da bi zahtjevalo postupak ugradnje stenta.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje Sanaderu Bošnjaković: Za ugovor INA-MOL čuo sam na radiju u automobilu Slika nije dostupna Suđenje Sanaderu Striedinger: Sanader nije bio osoba kojoj je isplaćena provizija

Kirurg Davor Miličić potvrdio je da Ivo Sanader pati od određenih srčanih aritmija i da ima visok tlak, kao što je navedeno na ročištu. Potvrdio je da će Sanader u bolnici biti zadržan najmanje jedan dan.

'Ivo Sanader je pregledan i svakako će ostati u bolnici do sutra, a onda ćemo s nadležnim institucijama vidjeti kako nastaviti liječenje koje mu je potrebno zbog srčanih problema', izjavio je dr. Miličić. Nije želio detaljnije govoriti o Sanaderovu zdravstvenom stanju, rekavši da prije toga o tome mora zatražiti pacijentovo dopuštenje.

Bila je to prva noć koju će Sanader nakon dugo vremena provesti izvan zatvora.

Kronologija sudskog ročišta:

11:23 - Ivo Sanader prevezen je sa suda na Rebro te će mu se odmah danas obaviti potrebne pretrage koje će utvrditi njegovo zdravstveno stanje. Nakon toga će se znati hoće li Sanader morati na ugrađivanje stenta za proširivanje žila i hoće li biti spreman za nastavak suđenja koje je određeno za 3. studenog.

10:48 - Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković rekla je novinarima da će Ivo Sanader danas biti hospitaliziran na Rebru. Rekla je kako to nije trik obrane, već da se poklopilo te da je on i prije imao zdravstvenih problema. Dodala je kako je suđenje za njega bila stresna situacija i da se nada da će biti sposoban do 3.11.

Na pitanje novinara da li mu se stanje pogoršalo i zbog proširenja istrage protiv HDZ-a Sloković je rekla kako se o toj temi nisu razgovarali.

10:19 - Sud je prihvatio medicinsko vještačenje, suđenje se odgađa do 3.11.2011.

Sudski vještak Vladimir Gašparović je zaključio kako je pacijent nakon pregleda i bez dodatnih komplikacija raspravno sposoban već kroz tjedan dana.

'Kako nisu ispunjeni uvjeti za zakazanu raspravu rasprava se odgađa za 3. i 4. studenog prema unaprijed utvrđenim terminima', rekao je sudac Turudić.

10:15 - Sanaderu je jutros zatvorski liječnik izmjerio krvni tlak 150/90, što se smatra povišenim krvnim tlakom. Sudski medicinski vještak je ponovio kako ti podaci ne odgađaju potrebu za navedenim liječničkim pregledom prije započinjanja raspravnih procesa.

Suca Turudića zanimalo je koliko dugo se čeka na rezultate koronarografije. Vještak je rekao kako se neki rezultati mogu znati odmah te objasnio kako se tijekom tog postupka mogu vidjeti sužene krvne žile, staviti stent, koje se onda, terapijskim putem može i proširiti te umanjiti rizici po pacijenta.

10:04 - Sudski vještak analizirao je Sanaderov liječnički nalaz iz bolnice te ustanovio nepravilan rad srca i povišene masnoće u krvi. Turudić je ponovio kako sud traži da se izjasni kao vještak o raspravnoj sposobnosti Sanadera.

Vještak je ocijenio kako Sanader nije raspravno sposoban dok se ne obavi pregled koronarografijom.

10:00 - Kašnjenje početka suđenja sudac Ivan Turudić opravdao je riječima da Sanader nije doveden na vrijeme kako bi se obavile sigurnosne procjene. U sudnici su i vještaci i oko 30 fotoreportera koji su se naguravali za bolju poziciju, ali ne i Sanaderovi članovi obitelj i bliski prijatelji.

Sudac Ivan Turudić prije rasprave je rekao kako je sud obaviješten da Sanader ima zdravstvenih teškoća i upitao ga kojih. Sanader je rekao da ima kardioloških problema i ispričao se što je ovako obučen. Rekao je da je jutros mislio da ide u bolnicu i da je još u nedjelju zatražio liječnički pregled.

Sanader je rekao kako je prije pet dana tražio pregled kod kardiologa, ali da je dogovoren jučer na što on nije mogao utjecati, niti je kaže, imao pojma kad će biti dogovoren.

9:48 - Suđenje Ivi Sanaderu trebalo je početi u 9:30 sati, no, zbog velikog broja novinara i zainteresiranih građana početak ročišta je kasnio. Sanader je krvavih očiju u sudnicu ušao u 9:48 sati, imao je štaku i ovog puta nije bio u odijelu. U sudnici se nalazi pet pravosudnih policajaca, a uz njega stoje dvojica. Kada je ušao, Sanader je pozdravio novinare.

Riječ je o prvom kaznenom postupku protiv Sanadera koji je ušao u fazu suđenja. Kolona policijskih vozila sa Ivom Sanaderom u 8:51 sati krenula je iz remetinečkog zatvora prema Županijskom sudu. Sanader je u zgradu suda stigao u 9:10 sati na stražnji ulaz suda u Petrinjskoj ulici, kao i do sada, dovezen je kombijem pravosudne policije u pratnji dva policijska vozila.

Suđenje Sanaderu, dosad najviše rangiranom hrvatskom političaru optuženom za korupciju, trebalo je početi čitanjem optužnice i očitovanjem o krivnji zbog koje bi se, ako se dokaže, mogao suočiti s desetogodišnjom zatvorskom kaznom.

>> 'Bio sam pukovnik, a ne profiter'

Od optužbe da je sredinom 90-ih kao zamjenik ministra vanjskih poslova primio 3,6 milijuna kuna provizije od zajma Hypo banke Hrvatskoj Sanadera brani tročlani braniteljski tim u kojem su zagrebački odvjetnici Jadranka Sloković, Čedo Prodanović i Goran Suić.

Na suđenju Sanaderu bit će ispitano 19 svjedoka USKOK-a, a među prvima negdašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić i Nikica Valentić, koji je u vrijeme uzimanja provizije bio premijer. Očekuju se i svjedočenja bivših čelnika Hypo banke Wolfganga Kulterera i Guentera Striedingera.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene