Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S gnušanjem odbacio optužnicu

'Bio sam pukovnik, a ne profiter'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Županijski sud u Zagrebu potvrdio je USKOK-ovu optužnicu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera.

Sud je donio odluku oko 15 sati, a njome je Sanader postao optuženik u slučaju Hypo banke. 'S gnušanjem je odbacio tvrdnju tužiteljstva da bi bio ratni profiter, jer se on u to vrijeme borio za Hrvatsku i imao je čin pukovnika', kazao je izlazeći iz zgrade zagrebačkog Županijskog suda jedan od njegovih odvjetnika Čedo Prodanović, nakon što je optužno vijeće potvrdilo prvu optužnicu protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Jake mjere osiguranja Sanader sutra prvi put na sudu u aferi Hypo Slika nije dostupna Afera Ina - Mol Sanader do nove optužnice tek nakon što Sabor odluči o skidanju imuniteta

Prodanović je ustvrdio da je tužiteljstvo, 'u silnoj želji' da se Sanadera sudi i za djela stara 17 godina koja nije počinio, 'posegnulo' za Zakonom o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva u pretvorbi i privatizaciji.

Obrana je na sjednici optužnog vijeća, zatvorenoj za javnost, pokušala osporiti i tezu tužiteljstva da je primio proviziju za kredit koji je Hrvatska dobila od austrijske Hypo banke.

'U situaciji kada banka dolazi na nepostojeće bankarsko tržište i kada daje povoljan kredit kojeg nitko drugi neće dati, onda se njoj treba isplatiti provizija, a ne bi ona trebala davati proviziju', smatra Prodanović.

Pripremno ročište zakazano je za dva tjedna. Na njemu će Sanaderova obrana iznijeti još neke dokaze, a tada bi trebao biti određen i datum početka suđenja.

Zamjenica ravnatelja USKOK-a i tužiteljica Tamara Laptoš novinarima je potvrdila da je sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu potvrdilo optužnicu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera. Spis s odlukom će biti dostavljen raspravnom vijeću suda, koje će odrediti datum pripremnog ročišta, dodala je.

Sanaderovi odvjetnici još su jednom ponovili da čitav slučaj spada pod zastaru te su ukazali i na neke, kako kažu, nedosljednosti u USKOK-ovoj optužnici. Članica odvjetničkog tima Jadranka Sloković ustvrdila je i da je USKOK u ovoj istrazi izašao iz svojih zakonskih ovlasti. Odvjetnica Sloković istaknula je  kako se u USKOK-ovom spisu našao iskaz dvoje svjedoka, koji nisu bili saslušani tijekom istrage, već naknadno. Ona smatra kako to vodi zaključku da Sanader možda neće imati pravedno suđenje.

Sanaderovi odvjetnici su istaknuli i kako su svjesni da su mediji dijelom protiv njih i da je zbog pritiska medija otežan posao obrane, jer se u medijima iznose dokazni materijali, koje obrana nije vidjela, dok je sud benevolentan prema toj činjenici.

Sanader se na sudu pojavio na štakama, no njegovi odvjetnici tvrde kako mu je noga bolje i da redovito odlazi na fizikalnu terapiju, ali da je još na antibioticima. Ipak su dodali da zbog boli u nozi i dalje ne može hodati bez štaka.

Bivši premijer Ivo Sanader oko 12.10 krenuo je iz Remetinca, a oko 12:30 je stigao na zagrebački Županijski sud. Dok je Sanader ulazio u zgradu Županijskog suda, ostalim sucima i osoblju koji su trebali ući na sud privremeno su zatvorili ulaze, sve dok bivši hrvatski premijer nije otišao. I pri odlasku Sanadera sa suda, pri čemu ga je čuvalo nekoliko specijalaca, sud je bio blokiran, a ulazi zatvoreni.

Na sud su stigli i Sanaderovi odvjetnici Goran Suić, Čedo Prodanović i Jadranka Sloković te tužiteljica Tamara Laptoš. Odvjetnici su na brojne upite novinara o taktici obrane samo kratko rekli da će biti borbena te da će izjave dati po izlasku sa suda.

Podsjetimo, USKOK-ova optužnica Sanadera tereti da je primio 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je austrijska Hypo banka sredinom 90-ih odobrila Hrvatskoj. Sjednica tročlanog optužnog vijeća  bila je zatvorena za javnost, a njome je predsjedala sutkinja Tanja Pavelin-Borzić. 'Ostajemo kod svojih teza i u potpunosti ćemo odbaciti optužbu', kazao je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović prije donošenja odlukeŽupanijskog suda.

Na sjednici vijeća USKOK je iznio rezultate istrage i dokaze na kojima se zasniva optužnica, a Sanader i njegovi branitelji su iznijeli dokaze koji idu njemu u prilog te upozorili na moguće propuste u istrazi i nezakonite dokaze.

Okrivljenik može dati izjavu da se osjeća krivim po svim ili nekim točkama optužbe, no to, kako je rekao Prodanović, ne dolazi u obzir jer je, kako tvrdi, njegov branjenik nevin.

'USKOK nije ponudio nikakve dokaze'

Prije sjednice vijeća obrana je odgovorila na optužnicu koja Sanadera tereti za ratno profiterstvo jer je u vrijeme ratne opasnosti kao zamjenik ministra vanjskih poslova navodno primio proviziju od austrijske banke.

Obrana tvrdi da USKOK nije ponudio nikakve dokaze da je upravo Sanader primio provoziju od 3,6 milijuna kuna jer je u dogovor o zajmu bilo uključeno više ljudi. Pregovore o zajmu Sanader nije ni započeo, ni završio i sve je, smatra obrana, radio po nalogu svog tadašnjeg šefa ministra Mate Granića. Obrana drži i da nije riječ o ratnom profiterstvu jer je taj zajam bio povoljniji nego drugi koje je Hrvatska mogla uzeti pa banci nije ni bio interes isplatiti proviziju pošto je dala povoljan zajam.

Ta optužnica prva je u kojoj se nedjelo zlouporabe položaja i ovlasti povezuje sa zakonom o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva u pretvorbi i privatizaciji, što je kao pravno načelo godinu dana prije uneseno i u hrvatski Ustav.

Bivši premijer optužen i za primanje 10 milijuna eura mita

Sanader je potkraj srpnja pred Uskokovim istražiteljima u zatvoru u Remetincu odbacio tvrdnju da je od austrijske banke uzeo proviziju, ali je odbio odgovarati na pitanja.

Istraga u tom predmetu pokrenuta je u početku ožujka, pošto je austrijsko državno odvjetništvo u Klagenfurtu, na zahtjev hrvatskoga državnog odvjetništva, predalo iz Hypo banke izuzetu dokumentaciju povezanu s mogućim zlouporabama. Sumnja se da se Sanader o proviziji dogovarao s Wolfgangom Kultererom i Guenterom Striedingerom, bivšim čelnicima banke koji su se našli pod istragom austrijskih tijela kaznenog progona.

Nakon te optužnice, bivši premijer optužen je i za primanje 10 milijuna eura mita od mađarske naftne tvrtke MOL-a kojoj je za protuuslugu navodno omogućio preuzimanje većinskog upravljačkog paketa u Ini. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene