Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasterećenje kućnih budžeta

Evo tko sve može računati na besplatne udžbenike!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kućne budžete uskoro će opteretiti još jedna stavka - kupnja udžbenika. Dio učenika i sljedeće će školske godine dobiti besplatne knjige, što od države, što od gradova. Provjerili smo tko sve može računati na besplatne udžbenike.

Za udžbenike socijalno slabijih osnovnoškolaca gradovi daju 6,5milijuna kuna. Za iste takve država daje 53 milijuna kuna. 'U našem Ministarstvu su dobivala djeca koja su socijalno ugrožena i u Ministarstvu branitelja su dobivala djeca branitelja, isto po određenim kriterijima', kazala je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Pročitajte i ovo Sudar autobusa i automobila D8 bila zatvorena za promet Težak sudar busa i dvaju auta u Dalmaciji: Četiri osobe prevezene na pružanje liječničke pomoći Ivica Puljak, Marko Filipović, Tomislav Tomašević, Ivan Radić Inicijativa za budućnost Četiri grada, četiri političke opcije, jedan problem, zajedničko rješenje: ''Moramo graditi stanove za javni najam''

Sva će sredstva pod ministarstvo obrazovanja. I gradovi će nastaviti s populacijskom politikom. Osijek ove godine preko banke opskrbljuje najmlađe učenike. 'Idemo s potporom u visini od 600 kuna prema 943 prvašića u gradu Osijeku', kazao je dogradonačelnik Osijeka Vladmir Ham.

>>
Zagrebačkim školarcima BESPLATNI udžbenici!

Od sljedeće godine udžbenike će dobiti 8. i 4. razredi, u 2015. za 7. i 3. razrede u 2016. za 6. i druge i u 2017. za 5. i prve razrede. Udžbenici će se naslijeđivati. Zagreb daje svim osnovnoškolcima sve udžbenike besplatno. 38 ,5 milijuna kuna za 64.000 učenika. I to sve četiri sljedeće godine gradonačelnikovog mandata.

Rijeka će osnovnoškolcima slabijeg imovinskog stanja osigurati udžbenike. 'Ne u potpunosti besplatne, ali subvencionirat ćemo dio troškova za nabavku udžbenika', kazao je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

U Splitu je 1.800 takvih učenika, koji će za udžbenike izdvojiti 500.000 kuna. '200 kuna ide za đake od 1. do 4. a učenici od 5. do 8. - 300 kuna', kazala je Aida Batarelo, zamjenica splitskog gradonačelnika.

Udžbenici će se subvencionirati učenicima koji su skromnijeg imovinskog stanja i za te potrebe je u gradskom proračunu osigurano 500.000 kuna kroz odjel za socijalnu skrb. Međutim, ove godine odlukom gradonačelnika 200 kuna su počašćeni prvašići kao pozdrav za početak svog školovanja od strane gradske uprave

Ostalima koji nisu počašćeni ni od jedne uprave i nisu se pronašli ni u jednoj kategoriji, ostaje, ako ne mogu kupovati nove, i razmjena ili kupnja rabljenih udžbenika na ulicama svih hrvatskih gradova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene