Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cijena i dalje znatno niža

Počeo oporavak dionica Agrokorovih tvrtki: "Pad cijena je za jedne tragedija, a za druge je mogućnost"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na zagrebačkoj burzi danas je počeo oporavak cijene dionica Agrokorovih tvrtki. Većini je ipak i dalje cijena znatno srušena zbog velikog pada cijena u petak.

Oko stanja na burzi nove međusobne optužbe potpredsjednice Martine Dalić i bjegunca Ivice Todorića - različito vide tko je kriv za pad cijena dionica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sad je i politički analitičar Todorić o prvoj godini Plenkovićeva mandata: "Evo premijeru kako vaše povjerenje izgleda u praksi!" Slika nije dostupna Druga zaredom u dva dana Todorić se oglasio nakon što je istraga protiv njega postala pravomoćna: "Što se skriva u Hong Kongu?"

Nakon crnog petka danas ipak oporavak Agrokorovih tvrtki na burzi. Najviše je porasla cijena dionice Belja, za više od 145 posto. Slijedi Ledo s rastom od 39 posto, nakon toga Zvijezda - više od 35 posto. Zatim Vupik 25 posto, te Jamnica više od 16 posto. Jedino je Žitnjaku cijena pala za gotovo 60 posto.

Ipak, osim Belja, cijena im je i dalje znatno niža nego prije pola godine kada je obustavljeno trgovanje. Za potpredsjednicu sve je jasno.

"Pad cijena dionica reflektira upravo ono što je Agrokoru učinio Ivica Todorić dovevši kompaniju na rub stečaja", kaže potpredsjednica Vlade Martina Dalić.

Bjegunac Ivica Todorić u novom blogu očekivano upire prstom natrag prema vladi.

"Ovakvo katastrofalno stanje vrijednosti Agrokorovih kompanija je posljedica uvođenja Lexa i rada Izvanredne uprave Agrokora. Sada, nakon što je izvanredna uprava uništila vrijednosti Agrokora, pustiti trgovanje ne burzi je pravi kriminal. Za to vrijeme interese Knightheada štiti izravno Vlada, a cilj je da se vrijednost umanji kako bi se više novca opljačkalo i nekome stavilo u džep", poručio je Todorić na svojem blogu.

Dok se dio investitora očito rješava dionica Agrokorovih tvrki, drugi ih ipak kupuju. "Kupuju svi koji misle da će im cijena poslje toga rasti. Pad cijena je za jedne tragedija, a za druge je mogućnost", ističe Zdenko Adrović iz Hrvatske udruge banaka.

Stanje na burzi, kažu iz udruge banaka, neće u očima vjerovnika uništiti vrijednost kompanija uoči nadolazeće nagodbe i, kasnije, eventualne prodaje tvrtki.

"Neće imati sasvim sigurno direktne veze sa vrijednošću tih kompanija. Mi se nadamo da kad dođe procjena i kad dođu oni na red na nekakav oblik prodaje da će njihova vrijednost biti nešto što mi zamišljamo da one vrijede", smatra Adrović.

Na vjerovničkoj nagodbi bit će i HBOR kojemu je koncern ostao dužan oko 600 milijuna kuna. Ni novca ni imovine nema dovoljno za sve. Pitanje je koliko će duga HBOR morati oprostiti.

"Očekujemo isto što i ostatak tržišta, dakle HBOR ovdje, osim što ima bolje osiguranje u uspredbi s većinom ostalih kreditora, u istoj poziciji čekamo razvoj događaja i nemamo mi tu više dalje šta raditi", poručuje Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.

Gubitak mirovinskih fondova na Agrokorovim dionicama ne može ugroziti isplatu mirovina, istaknula je potpredsjednica Dalić jer fondovi imaju ograničenje koliko smiju riskirati prilikom ulaganja.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene