Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Počelo suđenje za zločin počinjen nad hrvatima u Grubišnom Polju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na početku suđenja za ratni zločin nad hrvatskim civilima na području općine Grubišna Polja 1991. pred Vijećem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu optuženi Boro Trbojević u petak je zanijekao krivnju za sudjelovanje u tom zločinu.

"Ja to djelo nisam počinio. To je sve netočno. Nisam se žalio na to što piše u optužnici jer želim da se postupak što prije završi", rekao je Trbojević (49) iznoseći svoju obranu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uhićen na srpsko-bugarskoj granici Srpsko tužiteljstvo optužilo Veljka Marića za ratni zločin Slika nije dostupna Presuda Bori Trbojeviću Deset godina zatvora za zločin u Grubišnom Polju

Izjavio je da je 13. kolovoza 1991., kad je napustio Grubišno Polje, pristupio "Bilogorskom odredu" te da je bio stražar, niječući da je sudjelovao u odvođenju hrvatskih civila iz sela Topolovice i Velike Peratovice u zatvor, njihovu mučenju i ubojstvu pet civila.

"Bio sam stražar u školi u Velikoj Peratovici koja je bila pretvorena u zatvor. Civili su uhićeni, ispitivani, ali ja nisam sudjelovao u tome. Moje je bilo da ih po naredbi dovodim na saslušanje i donosim hranu", kazao je optuženik.

Zanijekao je tvrdnje u optužnici i iskaze pojedinih svjedoka da je sudjelovao u razdvajanju muškaraca od žena pri uhićenjima u Topolovici 20. kolovoza 1991. i da je bacio bombu na jednu hrvatsku kuću.

"Znam da je taj dan bila akcija uhićenja i da je u zatvor dovedeno desetak ljudi. Čuo sam puškaranje i da je bačena bomba, ali nisam bio tamo", naveo je optuženik.

Civile je, po njegovim riječima, u zatvoru svakodnevno saslušavala seoska policija, a zapovjednik zatvora je bio Bogdan Božo Trbojević.

Optuženik je naveo i da je neke od zatvorenih i ubijenih civila poznavao, ali da nije puno komunicirao s njima jer su bili zatvoreni u podrumu u koji nije ulazio.

"Čuo sam kuknjavu, ali ne znam što se događalo unutra. Nisam vidio je li ih tko tukao i zlostavljao", rekao je Trbojević koji je pred Županijskim sudom u Bjelovaru 1993. osuđen u odsutnosti za taj zločin na 20 godina zatvora.

Slučaj Trbojević jedan je od 12 predmeta koje je Hrvatska ustupila srbijanskom odvjetništvu za ratne zločine na temelju Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja ratnih zločina.

Srbijansko odvjetništvo za ratne zločine podiglo je 26. svibnja ove godine optužnicu protiv Bore Trbojevića iz Beške, koja ga tereti za ubojstvo pet hrvatskih civila i neljudsko postupanje i mučenje talaca u grubišnopoljskoj općini u Hrvatskoj 1991.

Suđenje se nastavlja 16. listopada saslušanjem prvih svjedoka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene