457255
457255
457255
457255
457255

Počelo suđenje Nadi Čavlović Smiljanec: "Nisam kriva za trgovanje utjecajem"

  • , 16.11.2016., 10:25
  • Autor:
  • komentara

Bivša ravnateljica Porezne uprave i saborska zastupnica SDP-a Nada Čavlović Smiljanec ustvrdila je da nije kriva za trgovanje utjecajem.

 
 
 
 
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Njena obrana ističe kako nije bilo riječi o obustavljanju ovrhe, već nastojanju da se tvrtki optuženog Željka Biloša pruži prilika za nastavak poslovanja i očuvanje radnih mjesta.

Odvjetnica Jadranka Sloković kazala je u svom uvodnom govoru da Čavlović Smiljanec kao ravnateljica Porezne uprave nije zatražila od bivše šefice osječke Porezne uprave Ružice Kovačević da porezno rješenje koje bi štetilo Biloševoj tvrtki ne dostavlja na provedbu.

"Dokazat ćemo da je od pročelnice zatražila samo odgodu od nekoliko dana", kazala je Sloković, pojašnjavajući da je Biloš u tom roku trebao pribaviti bankarsku garanciju kojom bi se jamčio povrat duga.

"Ne radi se o obustavljanju ovrhe nego o nastojanju da se tvrtki da prilika da nastavi poslovanje i da se sačuvaju radna mjesta", kazala je Sloković, dodajući da je takvo postupanje bilo u skladu s politikom Porezne uprave i s naputkom Ministarstva financija.

I obrana njene bivše suradnice ustvrdila je da je Kovačević postupala po zahtjevima Porezne uprave, Ministarstva financija i pravilima struke, a ne po Biloševim nalozima, dok je odvjetnik optuženog osječkog poduzetnika kazao da Biloš nije poznavao nijednu od svojih suoptuženica pa ih ni na koji način nije mogao poticati na korupciju.

I dok obrana svo troje optuženih tvrdi da će tijekom suđenja pobiti sve tvrdnje iz optužnice, Uskokov tužitelj uvjeren je da će dokazati da su okrivljenici nedjela počinili upravo na način kako se opisuje u optužnici.

Suđenje se nastavlja izvođenjem dokaza među kojima su i tajne snimke telefonskih razgovora iz istrage.

Uskok u optužnici potvrđenoj u veljači ove godine tvrdi kako je Biloš tražio da se njegovoj tvrtki odobri otpis poreznog duga s osnove kamata u iznosu od gotovo 8,4 milijuna kuna te stopira ovrha poreznog duga većeg od 27 milijuna kuna, iako za to nije imao zakonske uvjete. Time je Biloševoj tvrtki, po tvrdnjama tužiteljstva, omogućeno nesmetano poslovanje po računu sve do pokretanja predstečajne nagodbe, u svibnju 2013. te je onemogućena ovrha iznosa većeg od devet milijuna kuna koji je uplaćen na račune društva, čime je za gotovo 9,5 milijuna kuna oštećen državni proračun.(Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se