Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U školu krenulo 36.000 prvašića

Počela nova školska godina: Premijer poslao poruku učenicima, MUP pozvao vozače na oprez zbog prvašića

MUP 29. godinu zaredom provodi akciju
MUP 29. godinu zaredom provodi akciju Foto: MUP
U povodu početka nove školske godine, premijer Andrej Plenković je učenicima poručio da budu kreativni i marljivi, dok je MUP pozvao vozače na pojačan oprez.

U povodu početka nove školske godine, premijer Andrej Plenković je poželio uspješnu novu školsku godinu djeci i učenicima, njihovim roditeljima i odgojno-obrazovnim djelatnicima, a posebno prvašićima te poručio da budu kreativni i marljivi.

"Djeci i učenicima, njihovim roditeljima i odgojno-obrazovnim djelatnicima želim uspješnu novu pedagošku i školsku godinu, protkanu učenjem i igrom, kreativnošću i marljivošću! Posebnu dobrodošlicu izražavam prvašićima koji danas prvi put sjedaju u školske klupe", napisao je Plenković u objavi na platformi X, bivšem Twitteru. 

 Nova školska godina počela je u ponedjeljak za oko 445.800 učenika osnovnih i srednjih škola, od kojih će nešto više od 12.000 sudjelovati u eksperimentalnom programu cjelodnevne nastave koja se od danas provodi u 62 osnovne škole.

Po podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), u školskoj godini 2023./2024. osnovnu školu pohađat će oko 300.300 učenika, dok će u srednjim školama biti ukupno oko 145.500 učenika.

Pročitajte i ovo Ilustracija Ima ozlijeđenih Čak pet brodica zahvatio požar, tri izgorjele u potpunosti: Isključen tehnički uzrok

MUP pozvao vozače na oprez zbog prvašića 

U povodu početka nove školske godine, Ministarstvo unutarnjih poslova pozvalo je vozače na pojačan oprez jer se oko 36.000 prvašića uključuje u promet, najčešće kao pješaci na putu od kuće do škole.

MUP je izvijestio da 29. godinu zaredom provodi akciju "Poštujte naše znakove" s ciljem zaštite djece u prometu. Ta se akcija provodi kontinuirano još od 1995. godine, a u MUP-u ističu da se od tada, zahvaljujući akciji, broj smrtno stradale i ozlijeđene djece na hrvatskim prometnicama znatno smanjio.

Primjerice, 1994. godine u prometu je smrtno stradalo 57 djece, a 2021. i 2022. po desetero. U sklopu akcije, policija je i ove godine obavila pregled prometnica i prometne signalizacije u blizini škola te su otklanjeni uočeni nedostaci.

Pročitajte i ovo Karlo Seifert misteriozni slučaj EKSKLUZIVNO Suprug nestale Marijane Seifert prvi put otkriva što se događalo kobne noći, što mu je rekla, a progovorio je i o obiteljskom nasilju: "Prisiljen sam na ovo"

Tijekom jesenskih će mjeseci policija održati dvadesetominutna predavanja i razgovor u svim prvim razredima osnovnih škola i upoznavati djecu s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu.

Također će, tijekom održavanja predavanja ili naknadno, učenicima podijeliti prigodni promidžbeni materijal – reflektirajuće kišne kabanice.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene