447635
447635
447635
447635
447635

'Srbija mora voditi računa kako se ponaša prema Hrvatskoj želi li u EU'

  • , 23.08.2016., 14:58
  • Autor:
  • komentara

Plenković je u razgovoru s novinarima na marginama obilježavanja Dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima u Saboru naglasio kako je zakon o nadležnosti državnih organa Srbije za procesuiranje ratnih zločina nedopustiv.

 
 
 
 
Andrej Plenković (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL )
Andrej Plenković (Foto: Davor Javorovic/PIXSELL )

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak kako bi Srbija morala voditi računa o svojim potezima prema Hrvatskoj ako ima namjeru približavati se Europskoj uniji.

Plenković je u razgovoru s novinarima na marginama obilježavanja Dana sjećanja na žrtve totalitarnih režima u Saboru naglasio kako je zakon o nadležnosti državnih organa Srbije za procesuiranje ratnih zločina nedopustiv.

"To nije nikakva univerzalna jurisdikcija, institut koji postoji u kaznenim zakonima mnogih država, ovo je hibridno proširenje regionalne jurisdikcije isključivo na zemlje bivše SFRJ temeljem prepisivanja kataloga djela u statutu Haškog suda", kazao je.

"Srbija, zemlja koja je s aspekta Hrvatske, Slovenije i BiH zemlja agresor, nema nikakav naslov da njezini sudovi, njezini državni odvjetnici gone naše državljane za kaznena djela na našem teritoriju protiv naših državljana", rekao je Plenković i naglasio kako Hrvatska takvu situaciju pravne nesigurnosti za hrvatske državljane, posebno branitelje, neće dopustiti.

"Naš međunarodni položaj je čvrst, stabilan, jasan, članica smo EU-a i NATO-a i ako Srbija ima namjeru ići prema EU morala bi voditi računa o svojim potezima i načinu kako tretira svoje odnose s Hrvatskom", rekao je Plenković koji nije komentirao poziv hrvatskog premijera Tihomiru Oreškoviću srbijanskom kolegi Aleksandru Vučiću da dođe na Dubrovnik Forum.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se