Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NAKON KOALICIJSKOG SASTANKA

Plenković o zvanju glavne državne odvjetnice: ''Lažima moskovskog huškača treba stati na kraj. Nismo mi ovdje mutavi pa da ne reagiramo na to''

Ne mogu postojati dvostruka mjerila kada je riječ o reagiranju DORH-a na poruke upućene Državnom odvjetništvu, poručio je premijer Andrej Plenković s konferencije za medije u Banskim dvorima nakon redovitog tjednog koalicijskog sastanka te je odbacio teze da on utječe na DORH.

Premijer Andrej Plenković održao je sastanak s partnerima iz vladajuće većine, a riječ je o redovitom susretu u Banskim dvorima na kojem partneri pretresaju aktualne teme i pitanja.

''Osobito smo zadovoljni kohezijom oko inicijativa oporbe - pravi fijasko je to bio u vezi raspuštanja Sabora. Mi se bavimo bitnim pitanjima'', istaknuo je Plenković nakon sastanka na kojemu su, kako je kazao, razgovarali o pripremi turističke sezone te je podsjetio, između ostalog, i na skorašnje uvođenje eura te sutrašnju raspravu o rebalansu proračuna u Saboru. Ponukan novinarskim pitanjima osvrnuo se na aktualne teme, a jedna od njih je i najnovija epizoda u sukobu s Pantovčakom.

Predsjednik Zoran Milanović, naime, ocijenio je kao protuustavni potez Plenkovića koji je razgovarao s glavnom državnom odvjetnicom Zlatom Hrvoj-Šipek nakon što je Milanović DORH dan ranije upitao što radi oko pogodovanja ministra obrane Marija Banožića.

"Čovjek je zvao državnu odvjetnicu, to je protuustavno ponašanje, to je za opoziv, to je za izgon iz političkog života", rekao je Milanović u Šibeniku.

Plenković ga je danas opetovano nazvao ''moskovskim huškačem'': ''To je jedan nedopušten pritisak na tijela državnog progona koje, koliko znam, nije reagiralo ni na slučaj Banožić, niti Zekanović''.

''Ja sam Šipek zvao i rekao da sam u lipnju 2020. godine, tada je netko od HDZ-ovaca bio optužen, rekao da očekujem da se gleda i na pripadnike nekih drugih stranaka. DORH je tada odmah reagirao, sutradan su reagirali.. Ovdje mjesec dana proruski angažirani čovjek na Pantovčaku kojem je nažalost hrvatski narod dao povjerenje huška na saborskog zastupnika i na ministra. Pitao sam kako to može biti, a da tijelo ne reagira. Nema dvostrukih aršina. A ove teze o poimanju načela vladavine prava - to je za malu djecu... Ja zovem zato, imamo i drugih važnih tema, da netko poput njega huška i provodi hajku u koordinaciji s nekim huškačima - da je to neobično. Ne može se na nekoga šutjeti, a na nekog priopćenjem'', poručio je premijer.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Posjet Šibeniku Milanović o Banožiću: "Barski puž. Plenković? To je za opoziv! Ustavni suci? Zulumčari"

''U potpunosti poštujem rad DORH-a, policije, institucija'', rekao je i podsjetio da je u nekoliko posljednjih mjeseci i godina podignuta optužnica protiv niza ministara: ''Pa će onda nama netko predbacivati da imamo utjecaj na DORH. On radi nedopušteni pritisak, huška, provodi hajku. I to u koordinaciji s nekim "zviždačima" koji dobiju posao kod oporbe''.

''Ne mislim da je DORH pristran, ali pustio sam da vidim koliko će to trajati - vidim da je i danas izvrijeđao saborskog zastupnika u Šibeniku, ali ako to postoji u eteru mjesec dana - sustavna hajka, moramo staviti točku na to. Nismo mi ovdje mutavi da nećemo reagirati na to'', zaključio je Plenković.

''On stalno vrijeđa i laže da je moj otac udabš i da sam ja ubaš ne bi li se ta laž nataložila i netko pomislio da je istina. Neka to dokaže. Dosta s lažima. A da ne kažemo da je laž da sam ja rekao da su generali udbaši. Nitko od nas to nije rekao. Laž jedan, laž dva, laž tri... Danas još jedna laž da sam ja gadio predsjednika Tuđmana. Neka nađe jednog svjedoka... samo laže i difamira, tim lažima treba jednom stati na kraj'', poručio je premijer.

Upitan zašto je zvao telefonski glavnu državnu odvjetnicu, a ima drugih alata da upozori da je riječ o pritisku na DORH, Plenković je odvratio: ''Ako imate situaciju da netko mjesec dana huška na ljude i DORH na to ne reagira, a na moju blažu reakciju reagira odmah... u kojoj ste državi čuli da predsjednik tjera na uhićenje nekih ljudi - to je poanta, kako drugačije?''

''Ljući smo i frustriraniji od Milanovića, ali nismo glupi''

Milanovićevu inicijativu protiv članstva Finske i Švedske u NATO-u ocijenio je štetnom za Hrvatsku: ''To će samo odmoći Hrvatima u BiH. Ništa nije napravio za njih u više od dvije godine. Kome je on objasnio težak položaj Hrvata, loš izborni zakon? Mi smo ljući i frustriraniji od njega, ali nismo glupi da Hrvatsku odvedemo u kut. Ovo što on radi je enormna šteta Hrvatima u BiH, oni to moraju razumjeti. Na ovako neinteligentan način nećemo riješiti pitanje neravnopravnosti Hrvata još 100 godina''.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna drže se službenog postupka DORH se očitovao o Milanovićevim optužbama: "Odgovornost za izrečene izjave je na pojedincima koji su ih rekli"

Opetovao je i da je javno rekao da je zvao glavnu državnu odvjetnicu umjesto da se služi udbaškim metodama.

''Kako je došao nahuškani i takvim pritiskom građeni napadač na Markov trg? Tko je njega nagovorio da misli da su ovdje zločinci? Gledao je malo na internetu pa ću ove ako malo naleti ... nismo sve rasvjetlili u toj temi. Imamo sličnih stvari o kojima ne govorimo'', kazao je. 

Upitan za izjavu Milanovića o ukidanju Ustavnog suda, nazvao je to još jednim briljantnim potezom. ''To je isto neka ruska inicijativa, briljantno", rekao je ironično, a Banožićeve posljednje izjave o Ivanu Selaku nije želio komentirati kazavši da ne zna o čemu se radi: "Ne znam o tome ništa. Čak nisam vidio niti njegovu izjavu, niti sam upoznat s tom temom detaljno. Kad se vrati, na putu je, onda ćemo razgovarati".

Na opetovani upit oko predsjednikova stava o Ustavnom sudu, Plenković je kazao: "Milanović pritišće DORH da hapse zastupnike u Saboru i ministre, a onda poziva na neposluh i ukidanje Ustavnog suda. Pa što je to, gdje to ima? To je neki radni nalog dobio iz Moskve? Uz to što ne puštaš Švedsku i Finsku u NATO, sruši Ustavni sud u Hrvatskoj? Kakvo je to ponašanje? To je ponašanje van svih okvira".

Upitan o inflaciji, podsjetio je na rebalans proračuna i dodao: ''Podaci za travanj sigurno nisu dobri, to je visoka inflacija, ima zemalja u Europskoj uniji (EU) gdje je i duplo viša. Mi ćemo posegnuti za svim alatima koje imamo, mi smo se pokazali kao intervenionistička vlada. I zamrzavanje cijena je moguće, ali to je zadnja opcija".

''Nema nikoga u vladajućoj koaliciji tko je spreman reći: da, mi smo za apsolutnu zabranu pobačaja''

Upitan o slučaju Mirele Čavajde, kazao je da je riječ o teškom slučaju te je ustvrdio da je ''gotovo nevjerojatno koliko je brzo bio instrumentaliziran taj slučaj''.

''Nema nikoga u vladajućoj koaliciji tko je spreman reći - da, mi smo za apsolutnu zabranu pobačaja'', poručio je Plenković govoreći o mogućoj zabrani pobačaja: ''Ova koalicija - nama nije jednostavno postići konsenzus. Imali smo dogovor da se u Saboru glasa po slobodnoj volji prošloga petka i to se u konačnici i vidjelo''.

''Ustavni sud je čekao 27 godina. Ali nitša se ne mijenja. Malo pedagogije, ali u supstanci se neće ništa promijeniti. Promijenit će se u informacijama, savjetovanjima, da se kroz niz savjetovanja broj pobačaja smanji, ali u supstanci se ništa ne mijenja", rekao je premijer.

"Mi tu nemamo konsenzus, to je teško. Zato to nije jednostavno, ali ovo glasanje je pokazalo da nismo blizu. Ono što možemo pokušati je da nekim drugim mjerama ispunimo ono što je u svojoj biti kazao Ustavni sud", kazao je Plenković, koji je pitao što su radile lijeve Vlade.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Odgovarao na pitanja novinara Plenković opet oštro o predsjedniku: "Milanović se iz živog pijeska lovi za bilo koju grančicu. Htio je pokriti svoju rabotu oko pomilovanja"
Pročitajte i ovo Zoran Milanović PORUKA IZ SLAVONSKOG BRODA Milanović: ''Erdogan isto radi za Putina kao ja; Jandroković će Plenkoviću zabiti vile u leđa prvom prilikom''

Predsjednik Narodne stranke reformisti Radimir Čačić ocijenio je uoči koalicijskog sastanka nedopustivim da građani plaćaju po milijun kuna specijalizaciju ginekolozima, koji se poslije pozivaju na priziv savjesti i odbijaju raditi pobačaje, odnosno svoj posao.

Ne mogu za naše novce ići na specijalizaciju pa se poslije pozivati na priziv savjesti i ne obavljati dio svog posla u skladu sa zakonima ove zemlje, izjavio je Čačić novinarima uoči sastanka parlamentarne većine.

Liječnike koji imaju priziv savjesti, a žele specijalizirati ginekologiju, pozvao je da specijalizaciju sami plate, odu u privatnu kliniku, pa onda mogu raditi u skladu sa svojom savješću.

Čačić je komentirao i inspekcijski nalaz Ministarstva zdravstva u slučaju trudnice Mirele Čavajde koji je utvrdio samo manje proceduralne propuste u KB Svetom Duhu i KBC-u Sestre milosrdnice.

"Licemjerno, sramotno, bez empatije, rigidno, tvrdoklerikalno, opasno za hrvatsko društvo. Mislim da je zadnje vrijeme da se stvari mijenjaju a to može samo HDZ", istaknuo je Čačić dodavši da sasvim sigurno tomu nisu prepreka ni koalicijski partneri i ni najveći dio oporbe.

Kao prepreku detektirao je one koji "pričaju jedno, a rade drugo", apostrofirajući mostovce.

"Tu je u prvom redu Most koji nije spreman javno reći da su tvrdo klerikalna, konzervativna stranka koja se protivi pobačaju, nego govore o tome da predloženi zakon nije bio dovoljno dobar pa su bili protiv. Što ga onda nisu amandmanima poboljšali", upitao je Čačić.

Rekao je i kako ga nije iznenadila odluka Ustavnog suda o Mostovim referendumskim inicijativama, ocijenivši da su pitanja bila "diletantski i neozbiljno pripremljena".

"Cijela ideja te inicijative i nije bila da se nešto suštinski mijenja. Mostovcima je bio cilj da dobiju neke političke poene, što su i postigli, ali su se i razotkrili kao netko tko ne zna suvislo artikulirati pitanja", rekao je Čačić.

Komentirao je i izjavu premijera Andreja Plenkovića da je nazvao državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj Šipek te joj rekao da ne sluša pozive predsjednika Republike Zorana Milanovića da se "utamniči" ministra obrane Marija Banožića.

"To nije normalno, to nije dobro, to se ne smije činiti", rekao je Čačić te potvrdio da se to može iščitati kao miješanje premijera u rad DORH-a.

Ustvrdio je i kako se tako nešto nije moglo dogoditi prije 1990.

Isto tako ocijenio je i da Milanović ne može tražiti od DORH-a da istraži Banožića. Ako ima argumente, može prijaviti sumnju u kazneno djelo DORH-u, za to postoji i zakonska obaveza.

"Ovo također se može iščitati kao miješanje u rad DORH-a", rekao je Čačić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene