Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U povodu pravoslavnog Božića

Plenković na svečanom prijemu SNV-a: "Pripadnici manjina trebaju podržavati parlamentarnu većinu i biti njezin dio"

Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Trebat će još puno vremena da zacijele friške rane u odnosima između Hrvatske i Srbije. Tu je posebno bolno pitanje koje opterećuje naše odnose, pitanje nestalih osoba. Tu je i pitanje istine jer bez istine nema pomirbe, bez istine nema suočavanja s prošlošću, bez istine nema pomirbe kao ni izgradnje zajedničke budućnosti, rekao je Andrej Plenković.

Srpsko narodno vijeće u povodu proslave pravoslavnog Božića organiziralo je prijem, kojemu su prisustvovali premijer Andrej Plenković, brojni ministri, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i niz drugih istaknutih osoba iz političkog i društvenog života.

Pročitajte i ovo Tin Kovačić u Vukovaru - 1 Ništa nisu krili Sve su oči bile uprte u Plenkovića i Penavu: "Znakovita je jedna stvar vezana uz premijera..." Zoran Milanović Glas s Pantovčaka Milanović pohvalio Plenkovića: "Potpisat ću rješenje"

Plenković je tom prilikom rekao da je sjećanje na Kristovo rođenje prilika za osnaživanje vjere u mir.

"Vjera u bolje sutra ujedinjuje naše građane, bez obzira na njihovu etničku i vjersku pripadnost, a božićno vrijeme dodatna je prilika za jačanje suradnje i uvažavanja", rekao je premijer i dodao kako mu je drago što već treću godinu za redom njegova Vlada uživa podršku zastupnika svih nacionalnih manjina.

"Trebat će još puno vremena da zacijele friške rane u odnosima između Hrvatske i Srbije. Tu je posebno bolno pitanje koje opterećuje naše odnose, pitanje nestalih osoba. Tu je i pitanje istine, jer bez istine nema pomirbe, bez istine nema suočavanja s prošlošću, bez istine nema pomirbe kao ni izgradnje zajedničke budućnosti", rekao je Plenković. "Moj osobni stav je da pripadnici manjine trebaju podržavati parlamentarnu većinu, trebaju biti njen dio, jer samo tako postaju istinski akteri na našoj političkoj i društvenoj sceni, samo tako mogu pomoći Vladi i parlamentarnoj većini da još bolje uređuje zakonska, materijalna, financijska i institucionalna pitanja koja se odnose na prava manjina", poručio je premijer.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac u svojem je govoru zahvalio Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću na podršci te kazao da je ove godine osigurano 20 milijuna kuna da se napokon privede kraju reelektrifikacija povratničkih srpskih naselja.

"Kao predstavnik srpskog naroda u Hrvatskoj reći ću da trebamo učiniti još više, ne samo na ostvarivanju svojih prava, nego i u unapređenju međuetničkih odnosa i ukupne tolerancije u Hrvatskoj. Moramo se izvući iz živog blata srpsko-hrvatskih povijesnih tema", poručio je međuostalim Pupovac.

"Ovdje smo se, kao i svake godine, okupili s jednim ciljem - za dobro srpske zajednice u Hrvatskoj, za dobro Hrvatske i za što je moguće bolje odnose Hrvatske s njezinim susjedima. Za dobro pravoslavnih, katoličkih i svih vjernika s kojima živimo u našoj zemlji. Mir Božji, Hristos se rodi!”, istaknuo je Pupovac.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je u obraćanju prisutnima kazao kako on nikada neće koristi riječ "manjina" jer "otvara predznak inferiornosti".

"Ja ću uvijek umjesto 'manjine' govoriti 'nacionalne zajednice' pa makar bio šiban, a na to sam navikao", rekao je u uvodu Bandić.

Kazao je kako "nas različiti kalendari nikada ne mogu toliko razdvojiti koliko nas dragi Isus i Božić mogu spojiti".

"Ovaj skup vidim izvanrednu prigodu da unatoč teškim ranama i teretima prošlosti prihvatimo Kristov poziv i okrenemo se praštanju te hrabro i optimistično gledamo u budućnost. S tim mislima i u tom duhu svima vama i vašim obiteljima želim sretan Božić", rekao je Bandić.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene