Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak u Parizu

Plenković i Macron za zaštitu civila, uz jasnu osudu Hamasa

Andrej Plenković u francuskoj se prijestolnici sastao s Emmanuelom Macronom prije sastanaka u sjedištu Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), čijom članicom Hrvatska nastoji postati.

Hrvatski premijer Andrej Plenković i predsjednik Francuske Emmanuel Macron složili su se u ponedjeljak u Parizu kako se zalažu za smirivanje krize na Bliskom istoku i zaštitu civila, uz jasnu osudu Hamasova napada na Izrael.

Plenković se u francuskoj prijestolnici sastao s Macronom prije nego što će sudjelovati na sastancima u sjedištu Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), čijom članicom Hrvatska nastoji postati.

Pročitajte i ovo Ilustracija Problemi u susjedstvu Nemaju toaletnog papira, a radijatori su im isključeni: ''U mojoj školi sapun je legenda''

"Uz jasnu osudu terorističkog napada Hamasa na Izrael, zalažemo se za smirivanje krize na Bliskom istoku i za zaštitu civila", napisao je Plenković na X-u nakon sastanka u Elizejskoj palači.

Opća skupština UN-a usvojila je u petak rezoluciju kojom se poziva na "trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje" u Gazi, ali u dokumentu se imenom ne spominje Hamas, pa je protiv rezolucije glasalo 14 zemalja, među njima i Hrvatska. Francuska je podržala rezoluciju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nevjerojatan potez U omiljene dječje igrice ubacili potresne snimke raketnih napada, djeca u šoku! Izrael: "Želimo da svijet shvati što se dogodilo. To je masakr"

Izrael je pojačao blokadu i bombardiranje Gaze nakon ubilačkog napada 7. listopada u kojem je Hamas u jednom danu pobio oko 1400 ljudi, a oteo 239. Hamasovo ministarstvo zdravstva objavilo je da je dosad u zračnim udarima poginulo više od 8000 Palestinaca.

Plenković je u objavi dodao da se razgovaralo i o "sprječavanju ilegalnih migracija i potrebi rješavanja problema na izvoru", te da su "prepoznati napori koje Hrvatska ulaže u zaštiti vanjskih granica EU-a".

Pročitajte i ovo Policija Pao krijumčar U kombiju prevozio 37 ilegalnih migranata, među njima je bilo čak 16 djece

Plenković i Macron razgovarali su i o bilateralnim i europskim temama, a "uspješan proces nabave Rafalea jača partnerstvo Hrvatske i Francuske, koje želimo staviti i u funkciju razvoja gospodarskih odnosa".

Pročitajte i ovo Ilustracija Nije to očekivao Upalio televizor i raznio stan: Muškarac teško ozlijeđen u eksploziji koja je srušila i zid sa susjednim stanom

Hrvatska je od Francuske kupila dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale od kojih će prvih šest doći u Hrvatsku početkom drugog kvartala 2024., a ostali prema ugovorima.

"Krize u susjedstvu EU-a zahtijevaju snažnu suradnju članica i odvažna rješenja", naglasio je hrvatski premijer.

On se potom sastao u sjedištu OECD-a s glavnim tajnikom te organizacije Mathiasom Cormannom, a potom će sudjelovati na Vijeću OECD-a.

Uoči sastanaka, Plenković i Cormann potpisali su pismo o prihvaćanju članstva RH u Radnoj skupini OECD-a protiv podmićivanja u međunarodnim poslovnim transakcijama.

Tim se dokumentom Hrvatska obvezuje da će pristupiti Konvenciji za borbu protiv podmićivanja stranih javnih dužnosnika u međunarodnom poslovanju što prije, što je još jedan važan korak na putu prema članstvu u OECD-u.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nije to očekivao Upalio televizor i raznio stan: Muškarac teško ozlijeđen u eksploziji koja je srušila i zid sa susjednim stanom

Hrvatska je 2017. podnijela zahtjev za članstvo u OECD-u, organizaciji koja okuplja 38 zemalja, a službeno je započela pristupni proces u srpnju 2022.

Po ranijim riječima zamjenika glavnog tajnika te organizacije, Hrvatska bi mogla pristupiti za tri do sedam godina.

Pročitajte i ovo Arthur Nikky Vuksan Nagodba s Uskok-om Obrat na suđenju! Nogometni menadžer Vuksan priznao da je Mamiću pomogao izvlačiti novac iz Dinama

Godine 2025. očekuje se drugi ekonomski pregled RH, nakon prvog iz rujna ove godine. Dva ekonomska pregleda preduvjet su da bi zemlja mogla postati članicom.

Uz Hrvatsku, ostale zemlje kandidati za članstvo u OECD-u su Argentina, Brazil, Bugarska, Rumunjska i Peru.

Posljednja zemlja koja je pristupila OECD-u bila je Kostarika 2021.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović REZOLUCIJA O PRIMIRJU U GAZI Milanović o hrvatskom glasanju u UN-u: "Nemojte se zezati, neću šutjeti više, mi nismo potomci nacista"

Plenković je Cormmanu uručio i pismo o doprinosu Programu OECD-a za Ukrajinu u iznosu od 250.000 eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užasan zločin Dječak (13) ubio svoju majku dok je spavala pa nazvao policiju: "Krv je svuda po podu. Bebu nisam dirao"

Uz predsjednika vlade u posjetu OECD-u su i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman i ministar financija Marko Primorac.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene