Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Holy protiv plastike

Plastične vrećice uskoro ćemo plaćati - najmanje dvije kune!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Plastične vrećice koje su danas besplatne - uskoro će se naplaćivati. I to najmanje dvije kune.

Za razgradnju jedne plastične vrećice potrebno je oko 100 godina. Kako bi plastike u našem smeću bilo što manje, ministrica zaštite okoliša Mirela Holy namjerava novim Zakonom o otpadu uvesti naplaćivanje svih plastičnih vrećica, pa čak i onih jednokratnih. To su vrećice u kojima na tržnicama i u trgovinama kupujemo voće, povrće, meso.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukidanje naknade Novi način otkupa: Skupljači bi mogli ostati bez 50 lipa po boci! Slika nije dostupna Pokušao ugurati svog čovjeka Pročitajte Čačićeve e-mailove za kadroviranje

>> 21 razlog zašto ne treba naplaćivati plastične vrećice

'Cilj je u tome da više nema tih malih tankih vrećica zato što su one jako veliki pritisak na okoliš',  izjavila je ministrica Holy. 'Možda će u početku biti nekakva mala graja oko toga, zašto, kako, ali mislim da moramo misliti na okoliš, moramo misliti na prirodu, svoja uvjerenja moramo mijenjati', rekla je Ljubica Farkaš iz Prijatelja okoliša Osijek.

Prijedlog ministrice Holy podupiru i trgovci. Voćar Borko na mjesec troši više od 3 tisuće kuna na vrećice koje daruje kupcima. 'Činjenica je da ako naplaćujete, manje će se trošiti. To je po meni logika stvari, da će ljudi više nositi od kuće', rekao je prodavač voća Borko Ćupić.

Za dvije kune, koliko će stajati vrećica, na osječkoj tržnici danas možete kupiti pola kilograma jabuka. Čini se da će se košare od šiblja i platnene vrećice ponovno vratiti u modu. Procjenjuje se da jedna takva platnena vrećica može zamijeniti najmanje 1.000 plastičnih. Njihovo naplaćivanje smanjit će njihovu potrošnju, no pitanje je hoće li nas poštedjeti neavjesnih građana koji smeće odlažu na divljim odlagalištima poput onoga koje se nalazi na samom ulazu u Park Prirode Kopački rit.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene