Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukidanje naknade

Novi način otkupa: Skupljači bi mogli ostati bez 50 lipa po boci!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnogi hranu kupuju prodajući sakupljene boce. Pedeset lipa po komadu njima mnogo znači. Iz ministarstva stiže najava o novom modelu gospodarenja ambalažnim otpadom koji bi takvu naknadu mogao ukinuti.

Gospođa Katica boce vraća kako bi sačuvala okoliš, ali i novac koji za njih dobije dobro dođe.'To je jedan udio u domaćinskom budžetu', kazala je.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zaštita okoliša WWF analizirao programe stranaka i njihova rješenja za ovaj gorući problem, pogledajte što su zaključili Jama Sovjak - 4 Crna jama FOTO U ovu jamu je 30 godina odlagan opasni otpad, čeka se sanacija: "Mještani i okoliš moraju biti sigurni tijekom radova"

Naknada za tu ambalažu uskoro možda više neće postojati. Iz ministarstva najavljuju reformu prema kojoj će odluka o postojanju ili visini naknade pripadati takozvanim recovery organizacijama. One bi okupljale proizvođače ambalažnog otpada, reciklažere, sakupljače, udruge potrošača, komunalna društva.

'Veliki proizvođači, pa samim tim i uvjetno rečeno onečišćivači - oni pune proračun organizacije sukladno svom udjelu ambalaže na tržištu, oni koji ostave tisuću plate tisuću, tko stavi petsto, stavi petsto', kazala je Mirjana Matešić iz Hrvastkog poslovnog savjeta za održivi razvoj. Njihova je odluka žele li novčano motivirati građane da im pomognu u prikupljanju ambalaže, ministarstvo s naknadom ne bi imalo veze.

>> Oni znaju koliko boca trebaju skupiti za jedan kruh...

'Trenutačni sustav gospodarenja otpadom nije održiv, preskup je i podložan korupciji. Novi sustav koji sada gradimo mora uvažiti i postojeću ekonomsku situaciju i stanje gospodarstva i stanovništva pri čemu se dugoročno sustav povratnih naknada mora ukinuti a socijalna pitanja rješavati na primjereni način', kazao je ministar Zmajlović.

Isto smatra i bivša ministrica zaštite okoliša, Mirela Holy. Ovaj model bi, kaže, smanjio i krađe papira ili bakrenih žica koje građani preprodaju jer bi se stvorila burza otpada. 'Burza otpada podrazumijeva da onaj tko trguje otpadom mora imati apsolutno čiste papire koji dokazuju odakle taj otpad dolazi', dodala je.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene