Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najoštrija osuda

Poruka iz Mešihata: Plakat za 'Fine mrtve djevojke' vrijeđa i muslimane

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slika na plakatu za predstavu u zagrebačkom kazalištu Gavella, 'Fine mrtve djevojke', uvrijedila je muslimane i u prvoj verziji plakata, iako je ona tradicionalno kršćanska, kao i varijanta u kojoj je 'Merjem/djevica Marija prikazana u burkama', te Islamska zajednica u Hrvatskoj najoštrije osuđuje vrijeđanje bilo čijih i bilo kakvih, pa tako i vjerskih osjećaja, priopćeno je danas iz Mešihata islamske zajednice u Hrvatskoj.

'Vjera je oduvijek bila predmetom inspiracije i za vjernike i za one koji ne vjeruju', 'vjerski simboli i ostale vjerske vrijednosti predmetom su poštovanja svakog vjernika', a 'kada su u pitanju kršćanstvo i islam, posebno mjesto zauzima Merjem ili djevica Marija, majka Isa a.s. kako se u kršćanskoj terminologiji naziva Isusa, koja je jedna od osoba u povijesti koju se jednako poštuje u islamu i kršćanstvu', ističe u priopćenju predsjednik Mešihata muftija dr. Aziz ef. Hasanović.

Pročitajte i ovo Misteriozni plakat tata Damir Misteriozni plakat osvanuo uz zagrebačku cestu: "Sine, javi se..." HDZ-ov plakat upućen splitskom gradonačelniku Ivici Puljku Rastu tenzije HDZ plakatom sprdao Puljka, ubrzo stigao odgovor: "Nije sramota biti nepismen, sramota je biti drzak i nepismen"

Dodaje kako se u proteklim vremenima dopuštalo vrijeđanje vjerskih i svakih drugih osjećaja zbog niskog stupnja civilizacijskog razvoja, no, upozorava dr. Hasanović, 'trend vrijeđanja vjerskih osjećaja pod raznim krinkama slobode, sve više jača'.

>> Frljić otkazao suradnju Gavelli zbog skidanja plakata za 'Fine mrtve djevojke'

Ističe kako slobodno izražavanje 'ne podrazumijeva vrijeđanje ni u kojem smislu pa tak ni vrijeđanje vjerskih osjećaja', te kako je 'neprihvatljivo da drugi određuju što je za koga uvrjedljivo pa tako i kada je u pitanju vjera'.

Slika na plakatu za predstavu 'Fine mrtve djevojke' uvrijedila je muslimane i u prvoj verziji koja je tradicionalno kršćanska. 'Još više zabrinjava istaknuta želja da se muslimani, ukoliko to nisu shvatili s prvog plakata, uvrijede posebno izrađujući plakat u kojima je Merjem/djevica Marija prikazana u burkama', navodi se u priopćenju.

Najoštrije osuđujući vrijeđanje bilo čijih i bilo kakvih, pa tako i vjerskih osjećaja, Islamska zajednica u Hrvatskoj 'poziva sve umjetnike da svojim kreativnim umjetničkim radom oplemene naše društvo, vodeći računa da neće nekoga uvrijediti', jer 'vrijeđanje nije umjetnost, niti je to bilo čije pravo ni sloboda', zaključuje predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija dr. Aziz ef. Hasanović.

Gavella: Plakat koji prikazuje dvije žene u burkama nismo naručili, niti ga je naš dizajner izradio

Kazalište "Gavella" priopćilo je danas da je u srijedu, 16. siječnja, iz upotrebe povuklo sporni plakat Studija Cuculić, za predstavu Mate Matišića "Fine mrtve djevojke" u režiji Dalibora Matanića, a da alternativni plakat u ovom trenutku - ne postoji.

Plakat koji se pojavio na društvenim mrežama i u nekim medijima, a prikazuje dvije žene u burkama, nije djelo dizajnera kazališta "Gavella" Vanje Cuculića, niti ga je naručilo kazališta "Gavella", ističe se u priopćenju.

Alternativni plakat, ponavljamo, trenutno ne postoji, stoji u priopćenju Ureda marketinga i prodaje Kazališta "Gavella".

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene