Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova pitanja za Popis 2011.

Pitanje s popisa stanovništva: Živite li u homoseksualnoj zajednici?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ponuđenim odgovorima na pitanje u kakvoj zajednici žive hrvatski građani imaju opciju i istospolne zajednice.

Svaku prvu godinu desetljeća država je dužna provesti popis stanovništva što će se i obavljati tijekom travnja i ove godine. Jedno od novih pitanja koje 'bode oči' jest  o vrsti zajednice u kojoj osoba živi, a na koje je odgovor obvezan. U ponuđenim odgovorima je bračna i izvanbračna zajednica te kao novost i istospolna zajednica.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka? Slika nije dostupna Optužuju HDZ SDP: Zavod za statistiku se uključio u prljavi izborni inženjering

'U Republici Hrvatskoj još od 2003. postoji Zakon o istospolnim zajednicama i stoga u Popisu 2011. kao oblik zajednice postoji i opcija 'istospolna zajednica'. U Popisu se postavlja i pitanje o zakonskom bračnom stanju koje ne mora odgovarati i stvarnom načinu života pojedinca, pa se zato i postavlja pitanje o vrsti zajednice u kojoj osoba živi', objašnjava nam pomoćnica ravnatelja Državnog zavoda za statistiku Maja Pekeč.

>> Sabor: Potpora prijedlogu zakona o popisu stanovništva

JMBG odlazi u povijest

Noviteta od 2001. godine ima dosta, JMBG službeno odlazi u povijest i traži se samo OIB. Popis ide u korak s tehnološkim dostignućima i napretkom pa jedno od novih pitanja jest koje od navedenih aktivnosti znate obavljati na osobnom računalu. Znate li možda obraditi tekst, napraviti tablicu, koristiti se e-mailom ili internetom. Svrha im je bolje praćenje informatičke obrazovanosti u Hrvatskoj.

Zanima ih kako idete na posao, javnim prijevozom, biciklom ili automobilom, a ako idete automobilom jeste li u ulozi suvozača ili vozača Jeste li spremni raditi za dva tjedna?

Također, zanima ih jeste li u razdoblju od 25. do 31. ožujka (riječ je o zadnjem tjednu prije početka popisa) obavljali barem jedan sat bilo kakav posao za plaću u novcu ili naturi te jeste li spremni početi raditi u sljedeća dva tjedna.
Zanima ih kako idete na posao, javnim prijevozom, biciklom ili automobilom, a ako idete automobilom jeste li u ulozi suvozača ili vozača.

Pitanje se postavlja zbog bolje analize dnevnih migracija, na posao ili u školu, i planiranja prometa. Jedno od novijih pitanja je namjera prisutnosti i odsutnosti od najmanje jedne godine jer se radi o osnovnom kriteriju za uključivanje ili isključivanje osoba iz ukupnog stanovništva zemlje.

Popis je zbir 45 pitanja o osobnim podacima, mjestu stanovanja, stupnju obrazovanja, zanimanja i izvora prihoda. Svi prikupljeni podaci se koriste isključivo u statističke svrhe te se ne bi trebali nikome drugome davati na uvid.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene