Obavijesti Video Pretražite Navigacija
manje kavijara i havaja

"Kao član HDZ-a živim skromno": Pitali smo vas kako preživjeti val poskupljenja. Ovo su neke od... hm, najboljih metoda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od travnja poskupljuju plin i struja, a cijene hrane i dosad su rasle, baš kao i cijene goriva. Pitali smo vas kako preživljavate mjesec. Ovo su neki od vaših odgovora.

Val poskupljenja je u Hrvatskoj zahvatio gotovo sve grane. Cijene goriva ruše sve rekorde, hrana je sve skuplja, a uskoro nas očekuju nova poskupljenja. Zbog divljanja cijena energenata na svjetskim tržištima početkom travnja je neizbježno i poskupljenje plina i električne energije za hrvatska kućanstva.

Pitali smo vas kako preživljavate mjesec. Ovo su neki od vaših odgovora.

''Grijanje na minimum. Dekica je zakon. Hrana na akciji, struja se gasi ako se gleda TV i opet se nema. Mislila sam kad ćemo imati Hrvatsku, da će biti blagostanje, a kad ono... Da sam mlađa, otišla bih i ja, kao i mnogi drugi'', priznaje jedna žena u komentarima.

Kada se računi plate, ne preostaje za luksuzan obrok. ''Temperatura u kući 16, ručak blitva a la špinat, smrznuta iz vrta i jaja. Ručak sutra - palačinke s tom istom blitvom, prekosutra je grah i tako dalje. Računi uredno plaćeni, a ostalo eto tako - nikako'', jedan je od komentara.

"Pocrkat ćemo!"

''Nema trikova. Neka država poslodavcima smanji doprinose za radnike, a nama moraju povisiti plaće na minimum 1000 eura misečno jer ćemo pocrkati. Ovo nije normalno. Toaletni papir s 22 kune skočio na 32, mlijeko od osam do deset kuna, akcija sedam... Katastrofa'', ističe jedan komentator na našem profilu na Instagramu.

No, neki su ipak spas našli u ironiji, uz HDZ-ovu iskaznicu. ''Kao član HDZ-a živim skromno. Žena i ja smo se uhljebili, imamo 4000 eura plaću i nije lako, ove godine smo bili samo dva tjedna na skijanju, a ne mjesec dana. Ajde, uspio sam srediti da dobijem službeno vozilo i karticu na koju i moja žena toči pa nekako krpamo kraj s krajem. Treba dići plaće barem državnim službenicima jer ne smijemo dozvoliti da djeca ne znaju što je to kavijar'', jedan je od komentara na Facebooku.

Manje kavijara i Havaja

Ipak, neki su smanjili kavijar. ''Ja sam malo smanjio kavijar i Havaje. Nekako se izgura, a u Ferrari natočim ložu'', ističe jedan komentator. ''Jednostavno, ne živim'', jedan je od odgovora.

Hrvatima očito ne nedostaje humora, pa se njime brane i u ova teška vremena. ''Svi smo na dijeti. Jedemo sjemenke za ptice i pijemo vodu iz bunara, gradska je skupa. Kavu pijemo uz svijeće, uveli smo romantiku'', napisala je jedna žena.

Pročitajte i ovo Nakon ponoći povećat će se cijena goriva (Foto: Dnevnik.hr) - 3 NAJVIŠE BENZIN Nema dobrih vijesti: Od utorka novo poskupljenje goriva, nitko nije pošteđen

Pročitajte i ovo Zdravko Marić Cijene rastu Ministar financija o drastičnim poskupljenjima: ''Ne sjedimo prekriženih ruku. Složit ćemo paket mjera''

Neki se uopće više ne brinu. ''Izgubio sam sve živce i više me ništa ne muči'', ističe muškarac u komentaru. Druge ipak brine i uvođenje nove valute. ''A kako će tek biti kad stigne euro? Već najavljuju poskupljenja'', zabrinuta je jedna žena u komentarima na našem Instagramu.

I dok predsjednikova žena savjetuje rezanje kruha na tanje šnite, dobili smo i ironičan komentar da nam čitatelj ''piše s Miroševca dok si kopa jamu''. Da se jama kopa već jako dugo, građanima nije novost. Među silnim komentarima koje smo dobili pronašla se i jedna zahvala vladajućima.

''Velika hvala na ovome, ipak je njima teže, jer nije lako plaćati stan od 100 četvornih metara čak 480 kuna''. Ali nije sve tako sivo. Iako nas je u državi sve manje, raste broj stanova, pa će se u njih zasigurno useliti sretnici koji će objeručke prihvatiti Vladinu mjeru ''Biram Hrvatsku'' i pritom zaraditi.

Ako i to ne upali, možda se treba okrenuti ''crnoj magiji i trikovima'' da bi se preživio mjesec, što savjetuju neki od naših čitatelja. Ako ni to ne upali, ostaju i oni koji se mole Bogu. A zna se, Bog je uvijek uz Hrvate.

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene