Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pismo zbora fotoreportera Sanaderu i premijerov odgovor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbor fotoreportera Hrvatskog novinarskog društva (HND) uputio je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Ivi Sanaderu kako bi ga izvijestio o problemima koje fotoreporteri imaju s pripadnicima njegova osiguranja pri obavljaju posla, odnosno fotografiranja događaja kojima je nazočan, a premijer Sanader je na to odgovorio da će se osobno potruditi da se taj nesporazum ukloni.

"Riječ je o nesporazumu na relaciji fotoreporteri - sigurnosne službe i osobno ću se potruditi da taj nesporazum uklonimo", rekao je Sanader zamoljen da komentira otvoreno pismo Zbora fotoreportera HND-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kalmeta, Šuker, Thompson... Barišićeva tajnica: Na sastanke s Barišićem dolazili su utjecajni ljudi! Slika nije dostupna Pod povećalom javnosti Tko je sudac kojeg su zvali 'HDZ-ov dečko'?

Pritom je dodao kako ima situacija u kojima ni on niti itko iz
njegova izaslanstva uopće ne odlučuju o tome, već sigurnosne službe.

U otvorenom pismu Sanaderu, iz Zbora fotoreportera su istaknuli kako su događaji kojima nazočuje kao predsjednik Vlade od posebnog značaja medijima i svim građanima, ponajprije zbog važnosti funkcije koju obavlja, i da se od fotoreportera očekuje da redakcijama ponude fotografije s tih događaja. Upozoravaju da ih ponašanje pojedinih djelatnika iz njegova osiguranja u zadnje vrijeme ograničava u obavljaju radnih zadataka.

"Njihova pretjerana želja u kontroliranju Vašeg fotografiranja dovodi sve češće do konfliktnih situacija i neugodnih rasprava. Brutalne fizičke i verbalne prijetnje fotoreporterima poput oduzimanja opreme, brisanja fotografija, naguravanja, stavljanja ruke pred objektiv, pa i prijetnje šišanjem pojedinih fotoreportera nisu u skladu s osnovnim pravilima korektnog poslovnog odnosa, ali ni uzusima pristojnog ponašanja", navode fotoreporteri.

Ponovno naglašavaju da je njihova dužnost sustavno pratiti premijera u javnom poslu kojeg obavlja te da pritom moraju imaju slobodu u radu koju u ostalim demokratskim zemljama uživaju njihove kolege.

"U skladu s tim, zakonom zajamčenom, slobodom, koju i sami promičete u Vašim javnim istupima, nadamo se da ćete nam pomoći kako bi zajednički riješili sve probleme u kontaktima s pripadnicima vašeg osiguranja", ističu iz Zbora fotoreportera HND-a u pismu koje je potpisao predsjednik Zbora Nenad Reberšak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene