Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo zašto ljudi odlaze...

Pismo razočaranog poduzetnika: 'Otišao sam u Tursku i u dva dana otvorio tvrtku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U našu redakciju stiglo je pismo bivšeg hrvatskog poduzetnika koji je zbog naših prilika otišao u Tursku, zemlju koja ga je objeručke prihvatila i pomogla mu u svemu u čemu mu Hrvatska nije htjela pomoći.

Imate li sličnih iskustava? Javite nam se na moj.report@novatv.hr! Ivan H. još je jedan u nizu koji je, sa svojom obitelji, sreću odlučio pronaći izvan granica Hrvatske. Ovdje je bio poduzetnik koji je u Hrvatskoj naišao na niz prepreka zbog kojih je bio primoran podijeliti otkaze i zatvoriti tvrtku. Otišao je u Tursku gdje mu je pruženo sve ono što ovdje nije mogao dobiti.

Pročitajte i ovo Kaos na izborima Puno ozlijeđenih VIDEO Totalni kaos na izborima u Turskoj: Obračuni na biralištima, ubijene tri osobe Recep Tayyip Erdogan Čestitao Putinu na pobjedi Turski predsjednik Erdogan: "Turska je spremna pomoći kako bi Rusija i Ukrajina započele pregovore"

Pismo prenosimo u cijelosti.

Bilo nas je 9 obrtnika, sa svojim obiteljima i obiteljima radnika, svi jedna velika porodica, jer smo zavisili jedni od drugih, družili se i imali relativno sređen život. Ostao je samo kolega koji mi je dao vašu vizitku. Mi ostali, nas 8, zatvorilo je obrte, prodalo što se dalo prodati, raspustili više od 120 radnika i otišli. Neki u Sloveniju, neki u Austriju, neki u Mađarsku, a ja u Tursku.

Zašto?

Dobro vam je poznata situacija u RH i znate da je do posla teško doći, a još teže ga naplatiti. Najveći je problem financiranje proizvodnje, jer samo u RH se plaća porez na proizvodnju, nema nikakve pomoći od nikoga, a najmanje od banaka.

Naime, nas 9 je sklopilo posao sa stranim firmama u ukupnom iznosu od 92 milijuna €, za što su nam strani partneri dali bankovna osiguranja (garancije, akreditive, terminske čekove, itd.).

>> Evo zašto se u Kanadi živi bolje nego u Hrvatskoj!

>> Doznajte je li Australija doista nova ‘obećana zemlja’

Kada smo krenuli obilaziti banke po Hrvatskoj, da bi na osnovi bankovnih jamstava dobili kredite, naišli smo na zid odbijanja, odugovlačenja, raznih priča o tome da su to samo prazna obećanja na papiru koja njima ne znače baš puno.

Ali nema problema ako imamo hipotekarno pokriće. Što vam to govori?

Nekoliko nas je bilo u blokadama radi ovrha i to je odmah bila odbijenica, u startu, iako ste došli sa 100%-tnom garancijom plaćanja koja je nekoliko milijuna puta nadilazila blokadu. Zato što su se banke međusobno tako dogovorile i to postavile kao zakon da se blokira financiranje proizvodnje!

Jednako se odnosi i na naš velebni HBOR, koji bi trebao zastupati interese hrvatskih privrednika! On čak odbija prihvatiti bankovne garancije kao osiguranje kredita pa nas je slao u komercijalne banke da preko njih zatražimo HBOR-ove kredite! Pitamo se što je HBOR? Kakva je to banka ako ne radi s bankovnim garancijama?

Odgovor je kolega dobio nakon 3 tjedna od dana slanja upita. Neke hrvatske banke u vlasništvu stranaca uopće nisu zainteresirane da kreditiraju hrvatsku proizvodnju, a 3 su čak izjavile da imaju zabranu takvih kreditiranja od vlasnika!

U domaćoj banci, mislim na vlasništvo, je jedan od nas doživio da su izjavili kako im treba 6 mjeseci za realizaciju kredita na osnovu garancije 14. banke u Europi! A rok za početak proizvodnje je mjesec dana, jer nakon toga ne bi stigao proizvesti u ugovornom roku!

Čačić priča o investicijama u RH. Kuda spada naš slučaj? I što onda s nama? Odgovor se nameće sam po sebi: u inozemstvo. Mene i moju obitelj prihvaća Turska. Objeručke!

U roku 2 dana sam otvorio firmu, dobio prostor za rad, kojeg 5 godina ne trebam platiti Turskoj. O drugim povlasticama da ne govorim!

Sve na temelju ugovora koje sam prezentirao njihovoj banci i bankovne garancije mojeg kupca. Čak mi je odvjetnik banke pomogao da se to sve realizira.

Zašto?

Banka će imati višestruku korist od mojeg poslovanja za osiguranih 8 godina unaprijed. Turska država, zato što ću odmah zaposliti 32 njihova radnika, te do kraja godine još 17, investirati 4,5 milijuna €, kupovati turske sirovine, platiti razna davanja Turskoj cca. 2 milijuna €, već u prvoj godini, itd.

Radi Linićevog poreza prodajem sve što imam. Mislim da vam i to govori kakvu hrvatsku netko želi!

Firma je zatvorena.

23 radnika otpuštena.

Strojeve sam dijelom poklonio, prodao u staro željezo, jer nema platežnog kupca i zato što se ne isplati voziti dolje, pošto kao investitor imam pravo uvesti nove strojeve, bez carine i poreza.

Na moje stare (najstariji stroj je 4 godine) platio bih sva davanja, tako da mi je jeftinije kupiti nove!

Svjestan sam da ovim mailom ništa neću promijeniti, ali možda ću spasiti neki nadobudni poduzetnički duh nekog jadnika, kao što sam i ja, da ne čini naše greške.

Elveda!

(na turskom 'zbogom')

Ivan H.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene