Obavijesti Video Pretražite Navigacija
usporavanje razminiranja?

"To je vrlo sklizak teren": Ukidanje Centra za razminiranje izazvalu eksploziju reakcija

Pirotehničar (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Pirotehničar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pirotehničar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Pirotehničar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Pirotehničar (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Pirotehničar (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Pirotehničar (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Pirotehničar (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sumnjiva područja po pitanju mina (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Zbog Vladinog zaključka o smanjenju broja agencija, ukida se i Hrvatski centar za razminiranje (HRC) te će se pirotehničari pridružiti MUP-u. Međutim, sindikati tvrde kako će to znatno usporiti proces razminiranja Hrvatske.

Zatvaranje Hrvatskog centra za razminiranje kod sindikata je izazvalo eksploziju. Tvrde da im na dosadašnjim sastancima nitko nije odgovorio kako će njihov posao izgledati nakon 1. siječnja.

Pročitajte i ovo Otkrivena velika mina u lošinjskom akvatoriju: Opsežna akcija u tijeku - 2 uklanjanje opasnosti FOTO Pogledajte kako izgleda velika mina kod hrvatskog otoka: Evakuirali stanovnike, akcija u tijeku Razminiranje Hrvatske (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Pod minama oko 390 km2 Problem koji će uskoro postati prošlost: Hoće li Hrvatska 2026. godine postati država bez mina?

"Od predstavnika Ministarstava unutarnjih poslova nismo dobili ozbiljnu analizu koja bi na bilo koji način pokazala koji su to benefiti do kojih će doći implementacijom ove odluke", rekao je Mario Barjaktarić iz Hrvatskog sindikata humanitarnog razminiranja.

"Pirotehničari svaki dan ulaze u minska polja i obavljaju svoje poslove ne znaju što će im se dogoditi u siječnju", rekao je Željko Tkalčević iz Sindikata protuminskog djelovanja.

Premijer Plenković odgovorio na napade upućene Vladi

Iz MUP-a demantiraju tvrdnje sindikata.

"Predstavnicima HCR-a u više je navrata prezentirano kako njihovo pripajanje ovom Ministarstvu ne predviđa ukidanje prava zaposlenika u opsegu koje su dosada imali, osim što će ista biti normativno prilagođena", stoji u odgovoru MUP-a.

Na napade upućene Vladi odgovorio je premijer Andrej Plenković.

"Ogroman dio posla je napravljen u razminiranju. Mi smo nedavno imali i određene zaključke Vlade gdje se nastavlja razminiravanje u onim županijama u kojima postoje mine i riječ je samo o koherentnom dijelovanju na istoj temi", rekao je Plenković.

U Hrvatskoj su još oko 372 kilometra četvorna označena kao opasna. Prostor obuhvaća osam županija i 56 gradova. Najteže je u Lici, okolici Siska i Baranji.

Pirotehničar (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Sumnjiva područja po pitanju mina (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Zbog pripajanja su upitni novci iz europskih fondova

Dosad je HCR iz europskih fondova povukao više od 144 miljuna eura. Lani su novcem iz Bruxellesa pokrili 62 posto svih troškova.

"Unija u pravilu ne financira državu već financira neovisne agencije kroz EU projekte i ministarstva ne mogu povlačiti sredstva za svoje potrebe, tako da je to jedan vrlo sklizak teren", rekao je Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata.

Ravnatelj HRC-a danas tek poručuje da se nada "optimalnom rješenju". On je još sredinom godine najavio Hrvatsku bez mina.

"Imamo svega dovoljno kapaciteta i jako dobrih pirotehničara na terenu da Hrvatsku razminiramo do 2026. godine. Najviše novca sad dolazi iz europskih fondova. Do prije par godina to nije bio slučaj jer smo se većinom financirali iz budžeta Republike Hrvatske", rekao je Zdravko Modrušan, ravnatelj HRC-a u lipnju ove godine.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene