457882
457882
457882
457882
457882

Ugostitelji: Najveći gubitnik ove porezne reforme mali čovjek i ugostiteljstvo

Petstotinjak ugostitelja iz Istre, Primorja i Dalmacije u ponedjeljak navečer prosvjedovalo je u Pazinu protiv povećanja PDV-a u ugostiteljstvu na 25 posto te su sa skupa pozvali ministra turizma Garija Cappelli da se do glasovanja o paketu porezne reforme u Hrvatskom saboru počne žustrije zauzimati za interese hrvatskog turizma i ugostitelja, a predsjednika Sabora Božu Petrova da, shodno predizbornom obećanju Mosta da se porezi neće povećati, stane na stranu ugostitelja.

 
 
 
 
Ugostitelji najavljuju otkaze i poskupljenja (Foto: Dnevnik.hr) - 6
Ugostitelji najavljuju otkaze i poskupljenja (Foto: Dnevnik.hr) - 6

Ministra Cappellija pozvali su i da se javno izjasni je li na strani politike ili resora. "Ukoliko nije u mogućnosti braniti interese ugostitelja i turizma, očekujemo da je u najmanju ruku moralno da odstupi", poručili su ugostitelji.

Predsjednika Sabora Božu Petrova podsjetili su na predizborno obećanje Mosta da se porezi neće dizati te su ustvrdili da će povećanje PDV-a u ugostiteljstvu imati niz negativnih posljedica na radna mjesta, kvalitetu turizma, strane investicije te punjenje proračuna.

Potporu ugostiteljima dali su istarski župan Valter Flego te saborski zastupnik Boris Miletić (IDS) koji je ocijenio da je povećanje PDV-a u ugostiteljstvu dugoročno krivi potez jer se time, kako je rekao "stavlja u nepovoljniji položaj turističke djelatnike i ugostitelje u odnosu na konkurentske zemlje".

"Te zemlje imaju stope poreza u turizmu do deset posto, a mi težimo 'grčkom scenariju'. To znači dugoročno smanjenje kvalitete, smanjenje investicija i broja radnih mjesta. Kratkoročno država će napuniti državnu blagajnu no dugoročno svi smo na gubitku", rekao je Miletić te dodao kako je u konačnici najveći gubitnik ove porezne reforme mali čovjek i ugostiteljstvo.

Po njegovim riječima, ova će se mjera odraziti i na poljoprivrednu proizvodnju, ali i na obrtnike i OPG-ove.

Predsjednik Ceha ugostitelja Istre Dušan Černjul smatra da će povećanje PDV-a povećati cijenu proizvoda i smanjiti potrošnju, a kvaliteta ugostiteljstva će pasti.

"Koja je poruka takvog povećanja poduzetnicima koji bi trebali pokretati nove kompanije i reinvestirati te otvarati nova radna mjesta, a sudbina im ovisi o političkim nelogičnim i ishitrenim odlukama", upitao se.

Čelnik Ceha ugostitelja Hrvatske Nenad Šepak najavio je da završni kongres ugostitelja i turističkih djelatnika od 27. do 29. studenoga.

"Osjećam zajedništvo ugostitelja, 16 tisuća obrtničkih ugostiteljskih jedinica. Strategija razvoja turizma do 2020. godine bila bi prekinuta takvim potezom i to bi bio loš znak svima onima koji ulažu u Hrvatskoj", zaključio je Šepak. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se