Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dogovor s HPB

Petrokemija više nije u blokadi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ukinuta je blokada Petrokemije.

Petrokemija je u ponedjeljak objavila da su joj deblokirani poslovni računi nakon što je jednokratnim vraćanjem duga omogućena normalizacija odnosa s Hrvatskom poštanskom bankom (HPB).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Paradoksalna situacija VIDEO Državnoj tvornici račun blokirala državna banka: 1600 radnika strepi za plaće Slika nije dostupna Novi problemi za HPB VIDEO Hoće li zbog milijunske tužbe propasti prodaja HPB-a?

"Uprava Petrokemije uložila je maksimalne napore da udovolji zahtjevu HPB-a za jednokratnim vraćanjem potraživanja po regresnom dugu za jednog od dugoročnih kupaca Petrokemije. Jednokratnim vraćanjem duga omogućena je normalizacija odnosa s HPB-om čime je došlo do deblokade poslovnih računa Petrokemije", navodi se u priopćenju.

VIDEO Državnoj tvornici račun blokirala državna banka: 1600 radnika strepi za plaće

Iz Petrokemije ističu kako je, unatoč činjenici da je Uprava kutinske tvrtke ponudila HPB-u prihvatljivi model za rješenje nastalog duga, HPB u petak, 6. ožujka provela blokadu poslovnih računa Petrokemije.

"Uprava Petrokemije ponovno napominje da do navedene blokade nije trebalo doći jer je bilo ponuđeno prihvatljivo rješenje za osiguranje potpunog pokrivanja potraživanja HPB", naglašavaju iz kutinske tvornice umjetnih gnojiva.

Ponavljaju kako su osigurane dovoljne količine mineralnog gnojiva za proljetnu sjetvu te da ni na koji način u ovom važnom dijelu godine nije dovedena u pitanje opskrba hrvatske poljoprivrede.

"Uprava isto tako ističe da je u tijeku realizacija revizije programa restrukturiranja i financijske konsolidacije Petrokemije 2015.-2019. kojim bi se trebalo stabilizirati poslovanje društva, a za njegovu daljnju realizaciju nužno je potrebno razumijevanje i podrška financijskih institucija i opskrbljivača prirodnoga plina", zaključuje se u priopćenju Petrokemije.

To je priopćenje uslijedilo nedugo nakon što su iz kutinske tvrtke izvijestili da će poduzeti sve potrebne mjere za što brže rješavanje problema s HPB-om kako bi mineralno gnojivo bez poteškoća došlo do krajnjih korisnika.

Stožer za obranu kutinske Petrokemije je u petak navečer upozorio da je ranije taj dan Hrvatska poštanska banka blokirala račune Petrokemije te zatražio da se blokada računa ukine u ponedjeljak, 9. ožujka, radi nastavka redovne proizvodnje i opskrbe tržišta.

Iz Stožera su u ponedjeljak također izvijestili da je danas riješena blokada računa Petrokemije te da je do toga došlo maksimalnim naporima Uprave da udovolje zahtjevima HPB-a.

"Ovime je osigurana daljnja opskrba hrvatskog tržišta neophodnim količinama mineralnih gnojiva", navodi se u priopćenju Stožera. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene