Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novosti za vozače

Vlada želi promijeniti Zakon o prometu, a ovo je 5 najznačajnijih izmjena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je u petak poslijepodne u Sabor uputila Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović iznio je na današnjoj sjednici Vlade prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji su članovi Vlade odobrili te je upućen na izglasavanje u Sabor na hitni postupak.

Pročitajte i ovo Policija Trebat će strpljenja U najgore vrijeme: Lančani sudar pred Mostom slobode blokirao Zagreb Spora vožnja - 4 Upozorenje stručnjaka Za presporu vožnju također možete biti kažnjeni, evo što kaže zakon

Izdvojili smo pet najznačajnijih izmjena u ovom zakonu, koji se odnosi na velik broj građana.

1. Mladi vozači - samo s hrvatskom vozačkom?

Prijedlog zakona mladog vozača definira kao vozača motornog vozila do 24. godine života koji posjeduje vozačku dozvolu izdanu u Republici Hrvatskoj. Dosad nije bilo obvezno da takav vozač posjeduje hrvatsku vozačku dozvolu.

2. Negativni bodovi i oduzimanje dozvole

Granica za suspenziju vozačke dozvole je 9 negativnih prekršenih bodova za mlade vozače, dok je za ostale vozače 12 bodova. Vozač kojem je suspendirana vozačka dozvola može ponovno polagati vozački ispit dvije godine nakon oduzimanja dozvole.

3. Novi dokument koji ćemo morati imati u vozilima

Vozač će u vozilu morati imati ''Zapisnik o tehničkom pregledu vozila'' i ''Zapisnik o tehničkom pregledu vozila na cesti''. Ukoliko je vozilo zbog neispravnosti isključeno iz prometa u Republici Hrvatskoj, ''Zapisnik o tehničkom pregledu'' i ''Zapisnik o tehničkom pregledu vozila na cesti“ je dopuštenje za ponovno sudjelovanje u prometu na cestama, a izvan RH je dokaz da je za vozilo obavljen tehnički pregled, bez obzira radi li se o redovitom ili izvanrednom tehničkom pregledu (detaljni tehnički pregled vozila na cesti).

4. Promjene za one koji su vozili pod utjecajem alkohola

Na izvanredni zdravstveni pregled bit će upućeni vozači, propisuje novi Zakon, koji su najmanje tri puta unutar rehabilitacijskog roka od tri godine, pravomoćno kažnjeni za prekršaj upravljanja vozilom s nedopuštenom količinom alkohola u krvi.

Sada je ta obaveza predviđena samo za vozača koji je imao više od 1,5 g/kg alkohola u krvi i dovoljan je jedan takav slučaj.

5. Bez tehničkih pregleda za nova vozila

Ukida se obaveza obavljanja tehničkog pregleda novih motornih i priključnih vozila koja se registriraju u Republici Hrvatskoj, odnosno eliminiran je tzv. ''nulti'' tehnički pregled, odnosno tehnički pregled novih vozila. Takva vozila je potrebno podvrgnuti tehničkom pregledu nakon proteka razumnog roka njihove eksploatacije, kada se opravdano mogu očekivati određene neispravnosti koje negativno utječu na sigurnost prometa na cestama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene