Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što će reći Perković i Mustač?

VIDEO U sudnici bez prozora počinje suđenje: 'Vjerojatno će imat jedan psihološki šok'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Danas u Munchenu počinje suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog sumnje da su organizirali ubojstvo hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. Proces je to koji je uzburkao političku scenu u Hrvatskoj.

Prvi put pred pet njemačkih sudaca sutra izlaze Josip Perković i Zdravko Mustač. Ispred suda - već su postavljene sigurnosne kontrole. I Perković i Mustač nalaze se u jednom od najrigorozijih zatvora u Njemačkoj gdje je svojevremeno kratko kaznu služio i Adolf Hitler.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slučaj prati Ivana Petrović Prates: 'Đureković je bio ustrašen i živio je konspirativno' Slika nije dostupna Analiza Ivane Petrović 'Oni žele dokazati zločinački karakter jugoslavenskog režima'

'Vjerojatno će u petak imat jedan psihološki šok, on je u potpunoj izolaciji, na jednom mjestu, troje ljudi nije vidio, sutra će u sudnici vidjeti sto ljudi, to je jedan moment koji će ga šokirati, ali koncentrirat će se na obranu', kaže Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo.

Interes medija - već je golem. Akreditirano je više od 100 novinara. A cijeli proces odvijati će se u posebnoj sudnici koja je građena 70-ih kada je postojala opasnost od terorizma, pa je iz sigurnosnih razloga građena tako da nema prozore.

Nobilo poručuje - cijelo suđenje bit će početak kraja. 'Mi ćemo napraviti sve što je potrebno da oslobodimo Perkovića i Mustača, da ih oslobodimo u skladu sa zakonom. Spremni smo na sve. Asolutno sve', kaže Nobilo.

Perković: Otkrit ću tko su bili Udbini doušnici u redovima HDZ-a

Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču sudi se u Njemačkoj zbog sumnje u organizaciju ubojstva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića koji je ubijen hitcima iz vatrenog oružja 28. srpnja 1983. u garaži koju je koristio kao tiskaru.

Ovih dana u Njemačkoj je emitiran i dokumentarac o likvidacijama hrvatskih političkih emigranata čiji glavni lik je Robert Zagajski, sin ubijenog emigranta koji je također ubijen u Munchenu '83 godine. 'Sigurno da sam malo nervozan, vidim da se nije otvorilo, vidim da su dvije osobe ovdje koje su osumnjičene, očekujem da se sve razotkrije i da se sve pred sudom otvori', kaže Zagajski.

Spis u slučaju Perković-Mustač već sada ima 35 tisuća stranica. Dodatnih 6 tisuća stiglo je jučer iz Hrvatske. Sutra počinje čitanje optužnice.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene