Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Luksuzni kavezi za nesilice

Peradari: Zbog EU propisa ostat ćemo BEZ domaćih jaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kokošja jaja jedan su od rijetkih poljoprivrednih proizvoda koji Hrvatska ima dovoljno za vlastite potrebe. No, zbog strogih europskih propisa i ta je proizvodnja bačena na koljena.

Luksuzne kaveze po EU standardima većina farmera ne može priuštiti. Od 1. srpnja ove godine mlade nesilice više ne smiju u stare kaveze.

Pročitajte i ovo Jagode iz Čukovca - 3 Čukovac - selo jagoda Kraj Ludbrega cvjeta kraljica voća: Prodaja ide odlično, kilogram je 35 kuna, a grad osigurava sve što se ne proda Plastenik, ilustracija zatvorene tržnice Mali proizvođači odupiru se epidemiji na sve načine: "Odlučili smo se za blitzkrieg, od šljivovice radimo dezinfekcijska sredstva"

Prije godinu dana bili su puni kavezi koka nesilica, danas su prazni. 'Pregovarači koji su ispregovarali da imamo pravo još jednu godinu raditi sa starim kavezima - to je smrt hrvatskog peradarstva', rekao je Zdravko Crnčan, proizvođač jaja. Luksuzni kavez stoji najmanje 20 eura po jednoj koki, a Zdravko taj novac nema.

>> Doznajte što je najviše poskupjelo!

'Pokušat ću kupiti i kupit ćemo. Ponovo ćemo se zadužiti. Ići ćemo maksimalno, probat ćemo, ako ide-ide, ako ne ide, ostavit ću sve bankama', kaže Crnčan. Ni europski fondovi, tvrde proizvođači, nisu lako dostupni. I dok proizvođači tvrde da će Hrvatska ostati bez domaćih jaja, Ministarstvo poljoprivrede tvrdi suprotno.

'Hrvatska neće ostati bez jaja domaćih proizvođača jer su se veliki proizvođači koji drže 61,5% tržišta već prilagodili ili su u fazi prilagodbe uz pomoć sredstava iz EU fondova. Mali proizvođači moći će prijeći na podno držanje kokoši koje je jeftinije i ne zahtjeva veća ulaganja u opremu', poručili su iz ministarstva.

Velikih je tek 7 posto. Sve ostalo su mali proizvođači jaja. Propadnu li male farme bit će novih nezaposlenih. Željko Grbešić se nada da neće biti među njima. 'Na našu sreću, gazda će se prilagoditi. Imat ćemo i dalje, i borit ćemo se kao i svi radnici u ovoj 'lijepoj našoj'', kaže Grbešić.

Borba za domaća jaja je borba za radna mjesta. Za koke luksuz, za radnike egzistencija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene