Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjene zakona

Penava: 'Vlada ponovo pokušava od Vukovara napraviti "grad slučaj"'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Penava stiče kako je vukovarskim vlastima u proteklih šest mjeseci prioritet otvaranje novih radnih mjesta i gospodarski oporavak, razvoj i obnova Grada.

Zakonske izmjene kojima je Vlada predvidjela raspuštanje lokalnih predstavničkih tijela koja opstruiraju provedbu prava nacionalnih manjina na ravnopravnu službenu uporabu svoga jezika i pisma vukovarski gradonačelnik Ivan Penava protumačio je u srijedu kao prijetnju raspuštanjem legalno izabrane vlasti u Vukovaru, a Vladu je prozvao da od Vukovara još jednom pokušava napraviti "grad slučaj".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OŠTRO PRIOPĆENJE Promijenjen statut Vukovara, ćirilica prestaje biti ravnopravno pismo: "Tako to izgleda kada primjena prava ovisi o onome tko je na vlasti" Slika nije dostupna Reakcije na izmjene 'Vukovar će se izmjenama statuta izuzeti od dvojezičnosti'

Stožer: UN ne traži ćirilicu u Vukovaru

Prijedloge izmjena Zakona o uporabi jezika i pisma nacionalnih manjina te Zakona o lokalnoj (područnoj) samoupravi Vlada je predstavila kao postupanje po odluci Ustavnoga suda, koji joj je u kolovozu prošle godine dao rok od jedne godine da Saboru predloži zakonska rješenja koja će osigurati mehanizme za slučajeve kada predstavnička tijela jedinica lokalne samouprave ne provode obveze iz toga zakona, odnosno opstruiraju njegovu provedbu.

Penava, međutim, u priopćenju poručuje kako "prvo treba utvrditi odgovaraju li uopće Vladini prijedlozi izmjena zakona i obrazloženja istih Odluci Ustavnoga suda, posebno s obzirom na dosadašnja negativna iskustva s aktualnom državnom vlasti".

Napominje kako je nužno utvrditi i je li Vladin prijedlog usklađen s člankom 8. Ustavnoga zakona o pravima nacionalnih manjina, koji kao uvjet primjene odredbi svih manjinskih zakona navodi poštivanje pripadnika i hrvatskoga naroda te razvijanja međusobnog razumijevanja i dijaloga.

"Iz ovog što smo dosad pročitali možemo tek zaključiti da Vlada prijeti raspuštanjem legalno izabranoj gradskoj vlasti Vukovara te nas ne bi začudilo da Vlada opet potencira pitanje dvojezičnosti kako bi pokušala potaknuti nove sukobe i produbljivati podjele. Još jednom se od Vukovara radi 'grad slučaj'", kaže vukovarski gradonačelnik.

Ističe kako je vukovarskim vlastima u proteklih šest mjeseci prioritet otvaranje novih radnih mjesta i gospodarski oporavak, razvoj i obnova Grada.

"Vlada nas stalno pokušava vratiti korak unazad. Grad Vukovar neće nasjesti na takve zlonamjerne igrice", poručuje Penava, koji ističe kako gradske vlasti "intenzivno rade na izmjeni Statuta sukladno i Odluci Ustavnog suda i na zadovoljstvo svih Vukovaraca", ali i kako im je primarni interes smanjiti nezaposlenosti i spriječiti iseljavanje mladih iz Vukovara. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene