Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dodatno vrijeme za raspravu

VIDEO Peđa Grbin: HDSSB-ova odluka nije povlačenje nego time-out

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Peđa Grbin, izjavio je kako odluku HDSSB-a da u petak ne podrži ustavne promjene, ne smatra povlačenjem te stranke iz procesa, nego 'time-outom'.

'Mi to nismo doživjeli kao povlačenje, više kao jedan 'time-out' i dodatno vrijeme za raspravu. Doduše, ono što nam je žao, je što i ranije nisu izjavili da imaju problema s ovim tekstom; kao što znate, od prvog dana su aktivno predstavnici tog Kluba sudjelovali u kreiranju i podržavali svaki korak u donošenju teksta za kojeg danas kažu da ga treba dodatno raspraviti', rekao je Grbin novinarima u Hrvatskom saboru.

Pročitajte i ovo Dalija Orešković, saborska zastupnica i bivša šefica POSI Lijeva koalicija Orešković otkrila s kim bi radije sjela za stol, DP-u poručila: "Svatko tko kaže HDZ-u Guten Tag, sam sebi je rekao Auf Wiedersen" Peđa Grbin predstavio listu za eu izbore Grbin o Plenkoviću: "Onaj koji je do jučer tvrdio da ga ne zanima ništa osim Hrvatske danas razmišlja o bijegu"

Istaknuo je kako je danas razgovarao s HDSSB-ovcima te ih je zamolio da razgovaraju i vide što će se dalje učiniti.

'Žao mi je zbog toga što se dogodilo, s kolegama iz HDSSB-a smo ovih dana surađivali korektno, razgovarali o svemu i do danas nije bilo nikakvih naznaka ni problema. Dapače, kolege iz HDSSB-a su podržali svaki korak u ovoj promjeni Ustava', dodao je Grbin.

Na pitanje novinara hoće li daljnje pregovore otežati HDSSB-ova nevjerodostojnost, jer o svojoj odluci nisu obavijestili kolege u Odboru nego su je objavili na konferenciji za novinare, Grbin je odgovorio: 'Mi ćemo surađivati sa svima na isti način kao što smo to radili do sada, otvoreno'.

'Kako će se drugi odnositi prema nama, to je njihova stvar. Naravno da nam je žao i da smatramo da se sve moglo učiniti na drugi način, da se partnere moglo obavijestiti. Ali Bože moj, svatko je odgovoran za svoje postupke', dodao je Grbin.

HDSSB neće podržati promjene Ustava: 'Ne želimo biti dio zakulisnih igara Kukuriku koalicije i HDZ-a!'

Budući da je povlačenjem HDSSB-a izgubljena većina od 101 glasa potrebna za ustavne promjene, Grbin je kazao kako je očito da se o njima na izvanrednoj saborskoj sjednici, koja je sazvana za iduća tri dana, neće raspravljati.

O ustavnim promjenama neće raspravljati ni Odbor za Ustav, a zastupnici vladajuće koalicije, koji su predložili da se o ustavnim promjenama odlučuje na izvanrednoj sjednici, točku će povući s dnevnog reda.

'Očito je da u ovom trenutku ne bi bilo oportuno raspravljati promjenu Ustava prije nego što obavimo dodatne konzultacije i razgovore', rekao je Grbin.

Nije želio nagađati ni kada bi se Ustav mogao izmijeniti. Najavio je kako će se o tome razgovarati, a na pitanje što ako razgovori ne urode plodom, odgovorio je: 'Mislim da je tu matematika jednostavna'.

Upitan kako će se nedonošenje ustavnih promjena prije 1. siječnja 2014. (od kada se europski uhidbeni nalog primjenjuje i na kaznena djela počinjena prije kolovoza 2002.), odraziti na odluku o izručenju Josipa Perkovića Njemačkoj, Grbin je kazao: 'Doista ne vidi na koji bi to način imalo veze s Perkovićevim izručenjem'.

Ustavnim promjenama koje su u proceduri, predviđeno je ukidanje zastare za sva teška ubojstva, a bez tih promena sud će odlučivati je li u Perkovićevu slučaju nastupila zastara i, ako utvrdi da jest, odbiti izručenje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene