450819
450819
450819
450819
450819

Pedeset hrvatskih škola povezano WiFi mrežom

  • , 20.09.2016., 15:11
  • Autor:
  • komentara

Više od 26 tisuća učenika iz 30 osnovnih i 20 srednjih škola u Hrvatskoj koristit će se WiFi mrežom s brzim pristupom internetu zahvaljujući projektu koji su proveli Microsoft Hrvatska i Hrvatska akademska i istraživačka mreža (CARNet) uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

 
 
 
 
50 škola u RH dobilo besplatan bežični internet (Video: Dnevnik Nove TV)
50 škola u RH dobilo besplatan bežični internet (Video: Dnevnik Nove TV)

Osim brzog pristupa internetu, škole će dobiti visoku razinu sigurnosti uz kontrolu spajanja na mrežu kojoj će učenici moći pristupiti samo uz svoje AII@edu identitete, istaknuto je u utorak na predstavljanju projekta u Tehničkoj školi Ruđer Bošković.

Ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić istaknuo je kako je s razvojem digitalne tehnologije potrebno razvijati i sustav obrazovanja te stvarati digitalno kompetentne i informatički pismene učenike. Ovim se projektom, rekao je, učenicima želi omogućiti brz i pouzdan pristup internetu, a time i širokom spektru informacija te novim znanjima.

Pristup bežičnom internetu olakšat će poslovanje ravnateljima i administrativnom osoblju škole, a nastavnicima i učenicima i korištenje e-Dnevnika i drugih CARNet-ovih usluga, dodao je Stanić.

Direktor Microsofta Hrvatska i BiH Ivan Vidaković projekt smatra jasnim pokazateljem kako će izgledati budućnost modernoga obrazovnog sustava. "Internet je promijenio način komuniciranja, učenja, rada ili zabave. Fokusirajući se na tehnologiju i umrežavanje u obrazovanju, Microsoft pomaže učenicima ovladati digitalnim vještinama i kompetencijama potrebnim za predstojeću četvrtu industrijsku revoluciju", napomenuo je.

Podsjetio je da danas u Hrvatskoj pristup digitalnoj tehnologiji ima manje od deset posto djece u osnovnim školama. Na jednom se računalu, dodao je, obrazuje 26 učenika, dok je taj broj primjerice u Sloveniji deset prema jedan. Izrazio je nadu da će projekt biti poticaj ubrzavanju procesa digitalizacije škola.

Projekt je predstavljen u Tehničkoj školi Ruđer Bošković u kojoj se, kako je istaknula ravnateljica Đurđica Fuštar, obrazuju tehničari za računalstvo, tehničari za elektroniku, mehatroniku i računalstvo kojima je mreža nužno sredstvo za rad. "Kako u klasičnim programima tako i u strukovnim, kako nastavnicima tako i učenicima, redovnim i izvanrednim, projektom će se povećati kvaliteta rada", ocijenila je.

Podsjetila je da je škola od 1996. godine počela provoditi eksperimentalni program mehatronike, te da su nastavnici kroz EU i druge fondove razvijali svoje programe. Napomenula je da se u njihovoj školi kroz razne programe obrazuju i odrasli, te da imaju "učionicu budućnosti" s 28 pametnih računala i pametnom pločom, poručivši nadležnim institucijama da bi im još jedna takva učionica uvelike olakšala rad. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se