Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Modernizacija

Pedeset hrvatskih škola povezano WiFi mrežom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Više od 26 tisuća učenika iz 30 osnovnih i 20 srednjih škola u Hrvatskoj koristit će se WiFi mrežom s brzim pristupom internetu zahvaljujući projektu koji su proveli Microsoft Hrvatska i Hrvatska akademska i istraživačka mreža (CARNet) uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Osim brzog pristupa internetu, škole će dobiti visoku razinu sigurnosti uz kontrolu spajanja na mrežu kojoj će učenici moći pristupiti samo uz svoje AII@edu identitete, istaknuto je u utorak na predstavljanju projekta u Tehničkoj školi Ruđer Bošković.

Pročitajte i ovo Učenici, ilustracija (Foto: Getty images) poteškoće otklonjene Počele prijave za srednje škole, a web-stranica – u kvaru. Iz CARNET-a poručili: ''Nema potrebe da se svi u isto vrijeme prijavljuju'' Slika nije dostupna Zadnji dan škole CARNET uklonio problem: Sustav e-Dnevnik ponovno dostupan svima

Ravnatelj CARNeta Zvonimir Stanić istaknuo je kako je s razvojem digitalne tehnologije potrebno razvijati i sustav obrazovanja te stvarati digitalno kompetentne i informatički pismene učenike. Ovim se projektom, rekao je, učenicima želi omogućiti brz i pouzdan pristup internetu, a time i širokom spektru informacija te novim znanjima.

Pristup bežičnom internetu olakšat će poslovanje ravnateljima i administrativnom osoblju škole, a nastavnicima i učenicima i korištenje e-Dnevnika i drugih CARNet-ovih usluga, dodao je Stanić.

Direktor Microsofta Hrvatska i BiH Ivan Vidaković projekt smatra jasnim pokazateljem kako će izgledati budućnost modernoga obrazovnog sustava. "Internet je promijenio način komuniciranja, učenja, rada ili zabave. Fokusirajući se na tehnologiju i umrežavanje u obrazovanju, Microsoft pomaže učenicima ovladati digitalnim vještinama i kompetencijama potrebnim za predstojeću četvrtu industrijsku revoluciju", napomenuo je.

Podsjetio je da danas u Hrvatskoj pristup digitalnoj tehnologiji ima manje od deset posto djece u osnovnim školama. Na jednom se računalu, dodao je, obrazuje 26 učenika, dok je taj broj primjerice u Sloveniji deset prema jedan. Izrazio je nadu da će projekt biti poticaj ubrzavanju procesa digitalizacije škola.

Projekt je predstavljen u Tehničkoj školi Ruđer Bošković u kojoj se, kako je istaknula ravnateljica Đurđica Fuštar, obrazuju tehničari za računalstvo, tehničari za elektroniku, mehatroniku i računalstvo kojima je mreža nužno sredstvo za rad. "Kako u klasičnim programima tako i u strukovnim, kako nastavnicima tako i učenicima, redovnim i izvanrednim, projektom će se povećati kvaliteta rada", ocijenila je.

Podsjetila je da je škola od 1996. godine počela provoditi eksperimentalni program mehatronike, te da su nastavnici kroz EU i druge fondove razvijali svoje programe. Napomenula je da se u njihovoj školi kroz razne programe obrazuju i odrasli, te da imaju "učionicu budućnosti" s 28 pametnih računala i pametnom pločom, poručivši nadležnim institucijama da bi im još jedna takva učionica uvelike olakšala rad. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene