Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Pedantan pregled tijela smanjuje ubojičine šanse da se sakrije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Postupci službenih osoba nakon otkrića tijela Kristine Šušnjare pokazuje nam da se radi maksimalno profesionalno', rekao je gostujući u emisiji '10 do 8' prof. dr. sc. Alan Bosnar predstojnik Zavoda za sudsku medicinu u Rijeci.

Poučena propustima u slučaju ubojstva Anđele Bešlić policija je ovoga puta iznimno oprezna, pa se dobro provjerava i najmanji pronađeni trag.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Video: Tužan oproštaj od Kristine Šušnjare Slika nije dostupna Nestala Kristina Šušnjara je ubijena?

S postupcima nakon pronalaska tijela slaže se i jedan od vodećih ljudi s područja sudske medicine u Hrvatskoj, forenzičar Alan Bosnar.

'Na mjestu zločina nalazi se najviše dokaza, baš kao i na mjestu pronalaska tijela. Zato je najvažnije pregledu tog mjesta pristupiti iznimno pažljivo i detaljno', kaže prof. Bosnar.

Bosnar tvrdi kako u ovom slučaju vrijeme nije toliko presudan faktor u istrazi, jer je tijelo pronađeno dosta brzo, a današnja tehnologija je toliko napredovala da tako mali vremenski razmak ne može znatno utjecati na dokaze. Uz to i niska temperatura pomaže očuvanju dokaza na tijelu i odjeći. 

>> Shrvani Ivica Šušnjara: Vidite ove očice, kao lutka 

>> Otisci prstiju potvrdili da je riječ o Kristini

'Osnovni je preduvjet upravo pedantan posao u otkrivanju tragova, a time su i ubojičine šanse da se sakrije sve manje', kaže prof. Bosnar.

No ako je došlo do pranja mjesta zločina ili mjesta na kojem je pronađeno tijelo dio tragova može biti narušen, ali ne i potpuno uništen, kaže prof. Bosnar. 

'Na stručnjacima je da pronađu i najmanje tragove koji su ostali nakon eventualnog pranja. Forenzičari moraju uočiti i najmanju promjenu vidljivu na tijelu, a prije toga i na odjeći. Nakon toga se sve promjene fotografiraju, a tek nakon toga počinje detaljan pregled tijela', ističe Bosnar.

Podudarnosti u slučajevima ubojstava Anđele Bešlić i Kristine Šušnjare, koje su zapanjile javnost, profesionalcima nisu prioritet, tvrdi Bosnar.

'Podudarnosti su točne i nesporne, ali to nisu prioriteti, jer mi moramo odraditi onaj dio posla koji se odnosi na otkrivanje i značenje tragova', kaže Bosnar.

Razlika je ipak u tome što je Anđelino tijelo pronađeno tek nakon mjesec dana, a Kristinino nakon 65 sati. U takvim se uvjetima može očekivati više valjanih dokaza u novom slučaju.

U slučaju Anđele Bešlić kao jedan od propusta istrage spominje se ugriz koji je imao Pavle Bulj, a koji navodno nije dovoljno istražen.

'Ugriz je vrlo vrijedan trag koji se u forenzičkom dijelu veoma detaljno analizira, ali potrebno je utvrditi i starost takve ozljede te mjesto ugriza, jer se već po mjestu može odrediti o kakvoj se vrsti ugriza radi', kaže Bosnar.

Profesor Bosnar također ističe kako će u ovom slučaju veoma brzo biti poznato je li Kristina silovana, jer je to rutinski pregled.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene