444593
444593
444593
444593
444593

DOBAR POSAO U HRVATSKOJ Bilježe dvoznamenkasto povećanje proizvodnje i 104 posto veći izvoz

  • , 26.07.2016., 18:17
  • Autor:
  • komentara

Iza hrvatskih pčelara je sjajna protekla godina, dvoznamenkasto povećanje proizvodnje i 104 posto veći izvoz.

 
 
 
 
Proizvodnja meda (Video: Vijesti u 17 h)
Proizvodnja meda (Video: Vijesti u 17 h)

U košnicama prošle godine hrvatske su pčele proizvele više meda nego godinu prije. I to 83 posto. Pčelar Josip Križ tvrdi da je to rezultat povoljnog vremena, odnosno dovoljno sunčanih dana, dovoljno visokih temperatura i dovoljno vlage.

Što se ne može reći za godinu prije. Pa ne čudi, kažu pčelari, što statistika za 2015. pokazuje samo pluseve. Hrvatska je prošle godine izvezla 400 tona meda, što je povećanje od 104 posto, no kako je rastao izvoz, tako je rastao i uvoz pa je prošle godine uvezeno 962 tone meda.

A pritužbe kupaca, obično, idu na taj račun. "Sve što tvrtke stavljaju na plice, stavljaju kvalitetne proizvode, ne samo med, nego i proizvode na bazi meda i redovito se kontrolira. Šalje se u Andriju Štampar, a zatim u laboratorij u Bremen", istaknuo je Zlatko Gregačević iz HGK.

Med se smije miješati pa pčelarski savez traži detaljnije deklaracije. "Ako je već dozvoljeno miješanje, onda želimo znati koliki je postotak meda iz EU, u ovom slučaju hrvatskog, a koliko je postotak iz trećih zemalja", kaže Tomislav Gerić iz Hrvatskog pčelarskog saveza.

Domaću je proizvodnju ove godine, okrznuo mraz. Možda više bude kod pomoćnih pčelinjih paša, krajem ljeta.

Proizvodnja meda (Foto: Dnevnik.hr) - 6

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se