167784
167784
167784
167784
167784

Pažnja! Za branje visibaba kazne i do 200 tisuća kuna!

  • , 22.03.2011., 20:12
  • Autor:
  • komentara

Nakon zakona o suzbijanju rada na crno, prema kojem vam ni rođaci ne mogu pomoći u berbi grožđa, ako ne stanuju 500 metara do vas, još je jedan zakon unio nemir.

 
 
 
 
 
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zakon o zaštiti prirode zabranjuje prodaju visibaba na tržnicama, ako za to nemate dozvolu Ministarstva kulture. Inspektori su već u akciji, a kazne su i do 200 tisuća kuna.

Šume još nisu prolistale,ali vjesnici proljeća polako izviru. Visibabe i ljubičice, svakog proljeća zašarene šume i livade. Ali i štandove na tržnicama. Anica Katić prodaje vlastito cvijeće na tržnici. U vlastitom vrtu uzgaja visibabe, ali od sada za to treba dozvolu Ministarstva kulture.

>> Susjed ne dalji od 500 metara zlata vrijedi

Naime, vjesnici proljeća su zaštićene vrste i ako uberete jednu visibabu za vlastitu vazu neće biti problema, no uberete li ju i prodate bez dopuštenja Ministarstva kulture, platit ćete paprenu kaznu. Prodaja zaštićenoga cvijeća kažnjava se od sedam, za fizičku, do čak 200 tisuća kuna, za pravnu osobu.  Za branje cvijeća u nacionalnim parkovima, kazne su još veće.
Uz mirovinu od 1500 kuna, Anica će kućni proračun morati popuniti na neki drugi način. No, zakon nije propisao koji.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se