167784
167784
167784
167784
167784

Pažnja! Za branje visibaba kazne i do 200 tisuća kuna!

  • , 22.03.2011., 20:12
  • Autor:
  • komentara

Nakon zakona o suzbijanju rada na crno, prema kojem vam ni rođaci ne mogu pomoći u berbi grožđa, ako ne stanuju 500 metara do vas, još je jedan zakon unio nemir.

 
 
 
 

Zakon o zaštiti prirode zabranjuje prodaju visibaba na tržnicama, ako za to nemate dozvolu Ministarstva kulture. Inspektori su već u akciji, a kazne su i do 200 tisuća kuna.

Šume još nisu prolistale,ali vjesnici proljeća polako izviru. Visibabe i ljubičice, svakog proljeća zašarene šume i livade. Ali i štandove na tržnicama. Anica Katić prodaje vlastito cvijeće na tržnici. U vlastitom vrtu uzgaja visibabe, ali od sada za to treba dozvolu Ministarstva kulture.

>> Susjed ne dalji od 500 metara zlata vrijedi

Naime, vjesnici proljeća su zaštićene vrste i ako uberete jednu visibabu za vlastitu vazu neće biti problema, no uberete li ju i prodate bez dopuštenja Ministarstva kulture, platit ćete paprenu kaznu. Prodaja zaštićenoga cvijeća kažnjava se od sedam, za fizičku, do čak 200 tisuća kuna, za pravnu osobu.  Za branje cvijeća u nacionalnim parkovima, kazne su još veće.
Uz mirovinu od 1500 kuna, Anica će kućni proračun morati popuniti na neki drugi način. No, zakon nije propisao koji.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se