455042
455042
455042
455042
455042

"Slučaj plagijat je davno riješen, nema nikakva razloga za moju ostavku"

  • , 27.10.2016., 11:50
  • Autor:
  • komentara

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić izjavio je u četvrtak novinarima kako je slučaj plagijata davno riješen na tijelima koja su to odlučivala te da nema nikakva razloga za njegovu ostavku.

 
 
 
 
Pavo Barišić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Pavo Barišić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Etička tijela koja su nadležna utvrdila su da nema plagijata i nikakvih pojavnih oblika, rekao je Pavo Barišić dodavši kako se deformacija događaju u sustavu što je problem.

Podsjetio je kako je dekanica Pravnoga fakulteta u Zagrebu još u veljači ove godine utvrdila sasvim jasno da je Odbor za etiku, znanost i visoko obrazovanje učinio nešto što je potpuno deformiralo smisao tog odbora. Odbor je prema zakonu iz 2003. imao zadaću promicati etička načela, a ne donositi pravorijek u konkretnim slučajevima, napomenuo je dodavši kako se deformacija dogodila 2005. godine.

Taj je Odbor, kako je rekao, 15. lipnja 2005. izmijenio svoj kodeks, gdje je sebi preuzeo ovlasti nekakvog vrhovnog nadtijela, rekao je Barišić dodavši kako je dekanica Pravnoga fakulteta ukazala da Pravni fakultet ima svoje Etičko povjerenstvo koje donosi svoje odluke, a i Sveučilište u Zagrebu ima svoj Etički savjet i nema nikakvog tijela iznad toga.

Barišić je naglasio kako je deformacijom došlo do pravne konfuzije te dodao kako je ta odredba protivna duhu i smislu etičkoga kodeksa, a na Sveučilištu u Zagrebu smatraju i da je protuustavna.

Zato su, kako je rekao, zatražili da se pokrene postupak pred Ustavnim sudom te da tamo ocijene sporne izmjene i dopune Etičkoga kodeksa Odbora za etiku, znanost i visoko obrazovanje, rekao je.

Ocijenio je kako je to ono što ga zabrinjava.

"Zabrinjava me pravna deformacija koja se dogodila u sustavu", rekao je dodavši kako najviše zakonodavno tijelo u Hrvatskoj - Sabor - imenuje tijelo koje bi trebalo promicati etička načela, a to tijelo toliko srozava etička načela da nas sve skupa pretvara u državu koja ne zaslužuje nikakve pohvale.

Upozorio je na neurozu koju je pokazao bivši ministar Željko Jovanović podsjetivši kako je za vrijeme njegova mandata Ustavni sud ukinuo osam zakona, što se nije dogodilo za vrijeme mandata svih dosadašnjih ministara u njegovu resoru.

Barišić je ocijenio kako nema nikakva razloga za njegovu ostavku. (Hina)
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se