Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Barišić o obrazovnom sustavu:

"Neki su vrlo kritični, ali meni se ne čini tako strašnim"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Možda je kriza u kojoj se nalazimo zadnjih sedam godina više kriza gospodarstva nego obrazovanja, na koje neki prebacuju težište. Jer kad pogledam pozornije, u obrazovanju postoje izvrsni pokazatelji, kojima se svrstavamo u europski vrh", kazao je Pavo Barišić.

U organizaciji Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja danas je u Opatiji počeo trodnevni Državni stručni skup ravnatelja osnovnih i srednjih škola i učeničkih domova, nazvan "Cjelovito vanjsko vrednovanje - poticaj unaprjeđivanju kvalitete predtercijarnoga obrazovanja". Na skupu je bio i ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić.

Pročitajte i ovo Digitalni inovacijski inkubator - 2 Razmišljanje izvan okvira Potraga za najboljim mladim inovatorima: "Ovo je najbolji način učenja" Prosvjed prosvjetara u Zagrebu - 2 "Ne tjerajte nas na ulice" FOTO Veliki prosvjed prosvjetara u Zagrebu: "Želimo ministra koji će konačno stati uz nas"

Cilj je skupa informirati ravnatelje osnovnih i srednjih škola i učeničkih domova te ostale dionike odgojno-obrazovnog sustava o aktivnostima i rezultatima rada Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja u protekle dvije godine te najaviti projekte kojima će Centar nadalje razvijati vanjsko vrednovanje i kvalitetu obrazovanja.

Barišić je ovom prilikom najavio velika sredstva za ulaganje u rast i razvoj iz EU fondova, jer se, kazao je, upravo sektor obrazovanja i znanosti pokazao najuspješniji u povlačenju sredstava.

"Imamo onih koji su vrlo kritični prema našem sadašnjem stanju, ali kad se detaljnije pogledaju podaci meni se ne čine tako strašni. Možda je kriza u kojoj se nalazimo zadnjih sedam godina više kriza gospodarstva nego obrazovanja, na koje neki prebacuju težište. Jer kad pogledam pozornije, u obrazovanju postoje izvrsni pokazatelji, kojima se svrstavamo u europski vrh", kazao je Barišić.

Dodao je kako je Hrvatska po stručnim skupovima učitelja na europskom vrhu, daleko iznad EU prosjeka: uključeno je gotovo 97 posto učitelja, a EU prosjek je oko 85 posto. Po ministru, nema europske zemlje u kojoj manje učenika napušta školovanje nego u Hrvatskoj, što je također rekord.

Na pitanje kako bi ocijenio stanje hrvatskog školstva, na skali od 1 do 5, kazao je: "Vrlo dobrim. Malo manjim vrlo dobrim, minus 4, a razloga za pozitivne ocjene imamo itekako, u mnogim aspektima". (D.B./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene