Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrlo cijenjena

Paška čipka u Rusiji postala pravi hit!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz bogatu gastronomiju, Hrvatska se izdvaja i kulturnim nasljeđem i tradicijskim rukotvorinama. Među najljepšim i najcjenjenijim hrvatskim biserima svakako je i paška čipka. U Pagu je vole nazivati bijelim zlatom koje je u Rusiji postalo pravi hit!

Rusi su nadaleko poznati kao ljubitelji čipkarstava. Paška rukotvorina dojmila ih se zbog složenosti i bogatog izgleda, a prije svega vrijednosti. Da bi sašila manju čipku, paškoj je čipkarici potrebno šivati najmanje tjedan dana, i to po 10 sati dnevno. U Rusiji su veliku pozornost, po prvi put, izazvali i odjevni predmeti od paške čipke. Trend je to koji se pojavio nedavno, ali je zato pobudio veliko zanimanje potencijalnih kupaca.

Pročitajte i ovo Rat u Ukrajini Vrijedno 61 milijardu dolara Rusija napala ukrajinske željeznice: Njihov cilj je samo jedan Šteta na zgradama u gradu Avdijivki na istoku Ukrajine Rat u Ukrajini Britanski obavještajci otkrili novu metu Rusa: "Trupe napreduju brže u tom području"

Ana Radan je vještinu šivanja naučila u čipkarskoj školi. Od niti konca zadatak je napraviti pravu umjetnost. 'Mene čipka smiruje i čini mi zadovoljstvo raditi svojim rukama nešto', kazala je Ana.

Mirjana Tkalčec je otišla korak dalje, pa pod njezinim rukama od paške čipke nastaju pravi modni dodaci. Najveći ponos, 'pak, trenutno je daleko od Paga. 'Ovo je sako koji je moj muž isprojektirao, a ja sam ga sašila. Za izradu bilo potrebno 5 godina', kazala je Mirjana.

Izrađen na temelju tradicije, postao je najelitniji predstavnik hrvatskog čipkarstva u inozemstvu. 'Sako se nalazi u Rusiji, u izložbenom prostor grada Vologde, gdje se hrvatska čipka strahovito cijeni i za koju je pokazan veliki interes', katala je Mirjana.

Ovakvog iskoraka ne bi bilo bez Đorđeve domišljatosti. Nekada je projektirao mostove i tunele, a danas predmete od čipke. 'Od haljina, bluza, rukavica, nekakvih diadema, naušnica. Pokušali smo sa čipkom koja nije više za zid, nego smo tu istu čipku pokušali stavit na odjevni predmet', kazao je Đorđe. A rad koji mora biti savršeno točan i precizan, uz dovoljno mašte, rezultira inovacijama.

I čipkarice i stručnjaci za kulturu svakako se slažu da bi paška čipka trebala ostati očuvana kakvu je svi poznajemo. I kakva je došla pod zaštitu UNESCO-a te dobila oznake Izvorno hrvatsko i Hrvatski otočni proizvod. No, s druge strane, priča koju smo vidjeli pokazuje da se elementi čipke mogu i jako dobro iskoristiti u drugačije svrhe. Dokaz je to da paška čipka može pronaći svoje mjesto čak i na svjetskim modnim pistama.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene