Obavijesti Video Pretražite Navigacija
KARAMARKO MU PORUČIO 'NEKA IDE SVOJIM PUTEM'

Prisjetite se kako je izgledao put Drage Prgometa u HDZ-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kao zamjenik predsjednika HDZ-a, Drago Prgomet se žalio da ne ostvaruje gotovo nikakav kontakt s Tomislavom Karamarkom. S HDZ-ovcima se često nije slagao, a prije nego su ga izbacili odlučio je sam istupiti iz stranke. Sada je, kao dio MOST-a, bivšim kolegama itekako potreban.

U priloženom videu od 22.02.2015. godine možete poslušati kako je Tomislav Karamarko komentirao kritiku Drage Prgometa o njegovoj retorici. Komentar 'Uuuuuu, Drago Prgomet je Nostradamus vidim' nalazi se u ovom videu na 1:20 minuti. Ime koje se ovih danas spominje najčešće uz Božu Petrova je ono Drage Prgometa. Bivši HDZ-ovac koji se priključio MOST-u neprosredno prije izbora jedna je od najvećih zvijezda izbora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna preokret! KARAMARKO OTIŠAO SA SASTANKA 'Ja ovaj dokument ne mogu potpisati' Slika nije dostupna Glasnogovornik Grmoja: POGREŠNO JE SHVAĆEN 'Ako SDP odustane, to ne znači da bi Most automatski s HDZ-om formirao vladu'

Liječnik rođen 1965. godine u BiH, dio HDZ-a bio je od 1996. godine. Na svom blogu predstavlja se kao političar, dragovoljac Domovinskog rata, te sveučilišni profesor na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i Osijeku.

Navodi i da je kandidat MOST-a u Gradu Zagrebu. A nekada je u saborskim klupama sjedio kao zastupnik Hrvatske demokratske zajednice, i to od prosinca 2003. do svibnja 2006. godine.

Prgomet je 2012. godine odlučio, uz Jadranku Kosor, Tomislava Karamarka, Darka Milinovića, Ivana Domagoja Miloševića i Milana Kujundžića, biti jedan od kandidata za predsjednika stranke. Ubrzo je objavio da će na Općem saboru stranke on i Kujundžić nastupati zajedno, a uoči izbora izvijestili su javnost da će Kujundžić biti kandidat za predsjednika stranke, a Prgomet za zamjenika predsjednika.

Prgomet demantirao tvrdnju da je s SDP-om dogovorena premijerska funkcija

I dok je Kujundžić na izborima izgubio, Prgomet je izabran za zamjenika predsjednika, a Tomislav Karamarko u izbornoj noći poručio je kako će zasigurno odlučno surađivati s Prgometom kojeg je nazvao istinskim HDZ-ovcem i braniteljem.

U nedjelju, 8. studenog, hrvatski građani izabrali su zastupnike za Hrvatski sabor. Domoljubna koalicija osvojila je 59, a koalicija Hrvatska Raste 56 mandata. MOST-u ide 19 zastupničkim mjesta u Saboru, a koalicija okupljena oko zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića osvojila je 2 mandata. Živi zid 1 mandat, IDS 3 mandata, HDSSB 2 mandata i Uspješna Hrvatska 1 mandat. No, najave novoizabranog šefa HDZ-a nisu se pokazale previše točnima. Kada je Drago Prgomet putem svog bloga poručio braniteljima koji prosvjeduju u Savskoj 66 da je krajnje vrijeme da protest privedu kraju, a bilo je to nakon njihovih sto dana pred Ministarstvom branitelja, Tomislav Karamarko poručio je kako 'svatko ima pravo na svoje mišljenje, no to je samo mišljenje jednog čovjeka' i dodao da se 'gro članova HDZ-a i on osobno s tim ne slažu'.

Neslaganje s Prgometom izrazili su i drugi članovi stranke, a ubrzo se u javnosti postavilo pitanje - ima li u HDZ-u mjesta za njega.

Počele su padati međusobne optužbe. Prgomet je optužio Karamarka da radikalnom retorikom šteti HDZ-u i pomaže SDP-u da dođe na vlast, na što je šef stranke uzvratio riječima: 'Uuuuuu, Drago Prgomet je Nostradamus vidim. Moja retorika je samo iskazivanje domoljublja'.

'Vjerujem da ćemo u sljedećih 15 dana znati s kojim blokom idemo'

Počelo se sve glasnije nagađati da bi različiti stavovi Prgometa mogli stajati izbacivanja iz stranke. U HDZ-u su mu zamjerali i protivljenje izbacivanju Jadranke Kosor, ali i pismo šefu stranke u kojem se požalio da gotovo dvije godine nisu razgovarali 'u četiri oka'.

Preduhitrio izbacivanje

Dan nakon izbora, na izvanrednoj konferenciji za medije HDZ-a Drago Prgomet je bio neizbježna tema. 'Gospodin Prgomet je bio zamjenik predsjednika HDZ-a, sad je u MOST-u, mi ga poznajemo, on poznaje nas, to je čak i prednost', rekao je međunardni tajnik stranke Miro Kovač. No, prije nego je došlo do izbacivanja, Prgomet je u veljači ove godine odlučio sam istupiti iz HDZ-a.

'Svoju odluku temeljim na neslaganju s načinom na koji vrh stranke vodi HDZ. Ne mogu prihvatiti poticanje ideoloških podjela i sukoba u hrvatskom društvu koje se nalazi u izuzetno teškoj gospodarskoj situaciji. Protivim se politici na tragu tzv. 'ne-liberalne demokracije' kojoj smetaju ljudi koji drugačije misle, politici koja se danas provodi u stranci, a sutra bi je njeni propagatori vodili i na vlasti', obrazložio je svoje razloge Prgomet koji je ostavku odnio osobno u Ured predsjednika stranke.

Biografija Bože Petrova: Mladi psihijatar koji je nakon 16 godina 'srušio' Jamba

'Kritizirati glavnog trenera, zamislite da pomoćnik glavnog trenera kritizira glavnoga dok dobiva sve utakmice, malo čudno, ali Bogu hvala osjetili smo svi da je došao trenutak razlaza. On je to najbolje osjetio. Mogu mu reći da mu želim uspjeha u profesionalonoj karijeri i životu, puno zdravlja njemu i svima njegovima i neka ide svojim putem', riječi su kojima je Tomislav Karamarko komentirao njegov odlazak.

U svibnju je Prgomet osnovao Hrvatsku inicijativu za dijalog (HRID) i već tada poručio da razgovara s brojnim političkim opcijama, a da su razgovori s MOST-om vrlo ozbiljni. U rujnu je pala odluka da bivši zamjenika šefa HDZ-a na parlamentarne izbore ide s MOST-om nezavisnih lista na čelu s mladim psihijatrom Božom Petrovom.

Niti dva mjeseca kasnije u rukama dvojice liječnika je sudbina dviju najvećih koalicija. Upravo će oni donijeti odluku koji veliki blok će upravljati zemljom iduće 4 godine, a kako je Prgomet rekao ni sami ne bježe od sudjelovanja u izvršnoj vlasti.

Nagađanja su brojna, a koje će funkcije preuzeti kada se napokon formira vlada ostaje za vidjeti. Ako je vjerovati Boži Petrovu u roku dva tjedna sve će se znati.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene